van der Horst

Dakar: Sainz bezorgt Mini hattrick

Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz heeft in de vijfde rit van de Dakar Rally al zijn tweede dagzege geboekt. Mini JCW X-raid scoort daarmee een loepzuivere hattrick. De Spanjaard verstevigt uiteraard ook zijn leidersplaats in de algemene stand, al beperkte Nasser-Al Attiyah wel de schade.
  • St. Paul
De rit van vandaag ging van Al-'ula naar Hà'Il. Met 353 kilometer was dit een vrij korte proef maar wel een moeilijke proef voor de navigatoren, al werden ze in de beginfase wel nog begeleid door enkele rotspartijen. Het tweede deel van klassementsrit bestond grotendeels uit grote duin- en zandstroken. Mini Buggy toonde eerder al sterk te zijn op een losse ondergrond en trok de lijn door.

Matthieu Baumel, Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz
Matthieu Baumel, Nasser Al-Attiyah en Carlos Sainz
Yazeed Al Rahji (Toyota) opende het snelst, maar al snel kwam de kopman bij Toyota Gazoo Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) opzetten. Het tweede deel van de rit bestond dus uit zand en op die ondergrond kwam Carlos Sainz (Mini Buggy) snel terug in de strijd om de dagwinst. De Spanjaard sprong in één ruk over de Qatarees en reed hem uiteindelijk nog drie minuten uit het wiel. Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) leek in de beginfase ook mee te doen voor de dagzege maar verloor later terrein. Hij werd derde op 6'11 minuten van zijn teamgenoot. Eerste leider van de dag, Al Rahji, legde uiteindelijk beslag op de vierde plaats op 11'46 van de winnaar. Fernando Alonso liet zich opmerken met een correcte zevende tijd. De Belgen kenden een iets mindere dag. Mathieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) verloren 17 minuten. Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota Gazoo) eindigden buiten de top tien op ruim 20 minuten.

In de algemene stand verandert er vooraan weinig al zijn de verschillen iets meer uitgediept. Sainz leidt met 5'59 minuten voorsprong op de winnaar van vorig jaar Al-Attiyah. Peterhansel volgt nu al op 17'53 minuten van zijn Spaanse metgezel. Yazeed Al Rahji blijft vierde op dik een half uur en eerste privé-rijder. Orlando Terranova is vijfde. Matthieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) verdedigden met succes hun zesde plaats al komt de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota Gazoo) wel dichterbij. Dat duel speelt zich af op zowat driekwartier van de kop. Ten Brinke en Colsoul blijven achtste, nu wel al op ruim een uur van Sainz. 

Bij de motoren was Toby Price (KTM) opnieuw aan het feest. Hij verbreekt in één beweging de Honda-hegemonie op het virtuele podium en volgt nu als tweede op 9 minuten van de Amerikaan Ricky Brabec (Honda). Kevin Benavides en José Ignacio Cornejo Florimo, beide Honda, waren de grootste verliezers van de dag, maar handhaven zich wel in de top vijf van de algemene stand. 

Morgen gaat het via 477 wedstrijdkilometers naar de Saoedische hoofdstad Riyadh. 90 procent van de etappe bestaat uit zand en duinen, volledig off-road. De organisatie geeft het voordeel aan deelnemers die nog in de Sahara hebben gewroet, denk daarbij aan Stéphane Peterhansel of Giniel de Villiers, of Marc Coma, co-rijder van Fernando Alonso. In Riyadh zal er ook gerust worden op zaterdag vooraleer er nog een grote lus wordt gemaakt om uiteindelijk eind volgende week te eindigen in Qiddiya.

Stand: 12u05

Foto: Dakar ASO - DPPI Media
 Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 9 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons