van der Horst

Dakar: Sainz gaat door op elan, Al-Attiyah op zucht van winst

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz en Audi gaan verder op het elan van de voorbije dagen en boekten op de voorlaatste dag van de Dakar Rally in Saoedi-Arabië opnieuw winst, de vierde al voor de nieuwkomers in de Dakar. Nasser Al-Attiyah staat met nog 164 kilometers te gaan op een zucht van een vierde eindoverwinning.
De rit startte en eindigde in Bisha. Het was de laatste kans om nog iets goed te maken of om de verschillen uit te diepen. Met mul zand en een afstand van ruim 350 kilometer was dit de laatste taaie brok van de Dakar Rally.

Er stond geen maat op Carlos Sainz (Audi) vandaag. De Spaanse oud-winnaar ging resoluut naar de leiding en stond die positie nooit meer af. Hij haalde het met een voorsprong van ruim twee minuten op Sébastien Loeb (BRX Hunter) en boekt zo zijn 41ste dagwinst, acht minder dan Stéphane Peterhansel en negen minder dan het record van Ari Vatanen. Loeb deed er nog alles aan om tijd terug te pakken op Nasser Al-Attiyah (Toyota) en knabbelde nog ruim vier minuten van zijn achterstand af op de Qatarees af. Hij kreeg zelfs nog een straf van vijf minuten. Lucio Alvarez (Toyota) die deze week ongelukkig uit de top drie verdween, bevestigde al het goede van de voorbije twee weken en klokte door het wegvallen van Loeb een tweede tijd. Mattias Ekström (Audi) zet een tweede Audi op het dagpodium.

In de algemene stand heeft Al-Attiyah nu 33 minuten voorsprong op Loeb. Er moet al een mirakel gebeuren wil de Elzasser nog zijn eerste winst pakken in de Dakar. De Qatarees lijkt op weg naar zijn vierde eindwinst na 2011, 2015 en 2019. Het rijtje van één overwinning om de vier jaar zal dus verstoord worden, maar daar zullen Al-Attiyah en Toyota zeker niet van wakker liggen. Zonder ongelukken eindigt Yazeed Al-Rahji (Toyota) morgen op een derde podiumplaats. Orlando Terranova (BRX Hunter) is op weg naar zijn beste eindnotering als vierde. Giniel de Villiers (Toyota) is nog niet zeker van zijn vijfde stek. De Zuid-Afrikaan moet enkel nog kijken naar Jakub Przygonski (Mini). Vladimir Vasilyev (BMW) is op weg naar een zevende stek. Mathieu Serradori (CR6) is achtste en liet zich vooral in de tweede week enkele keren positief opmerken door de officiële T1+'s het vuur aan de schenen te leggen. Ekström is inmiddels opgeklommen naar plaats negen en zet dus een Audi in de top tien. Had hij vorige week niet verloren gereden, deed de Zweed mee voor het podium. Drie seconden achter de Audi staat Sebastien Halpern (Mini). De Argentijn sluit de top tien af.

Bij de motoren ging de dagwinst naar de Argentijn Kevin Benavides maar het was Sam Sunderland die met zijn GasGas de beste zaak deed in de algemene stand. Met een tweede tijd hijst de Brit zich terug op kop van de wedstrijd en heeft nu een voorsprong van zeven minuten op Pablo Quintanilla en Matthias Walkner. Die voorsprong is zelden groter geweest in deze Dakar. Adrien Van Beveren begon als leider maar zag al zijn winstkansen verdwijnen na een verlies van ruim twintig minuten.

Seth Quintero won nog maar eens bij de lichte prototypes. Hij won alle ritten, op eentje na. In de strijd om de zege doet hij niet mee nadat hij veel tijd verloor in rit 2.

De proef van morgen is een zanderig uitlopertje van 164 kilometer richting de Rode Zee. De eindmeet ligt in kuststad Jeddah.

Tussenstand 12u15

Foto: ASO - Charly LopezDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 13 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons