van der Horst

Dakar: Sainz haalt nog eens uit, duel Al-Attiyah - Peterhansel gaat verder

Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz heeft de zesde etappe in de 43ste Dakar gewonnen. Het is al de tweede dagwinst voor de Spanjaard. Stéphane Peterhansel en Nasser Al-Attiyah geven elkaar nog steeds geen duimbreed toe. Morgen is de karavaan toe aan rust, in Ha'il.
  • Powercars
De proef van vandaag werd met een honderdtal kilometer ingekort. Veel rijders bereikten donderdagavond maar laat het bivak, waarop de organisatie besliste om de start met anderhalf uur uit te stellen en het parcours in te korten. De uitdaging werd er niet minder om: met veel zand, veel duinen en toch nog bijna 400 kilometer tegen de klok richting de rustplaats in Ha'il.

Hail Hail Rock'n Roll! Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) en Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) blijven met elkaar swingen. Peterhansel leek een zaakje te gaan doen en liep vrij snel enkele minuten uit, maar de Qatarees doet wat hij al de hele week doet: vechten! Het verschil aan het einde van de proef bedroeg exact achttien seconden, goed voor een derde tijd voor de drievoudige winnaar en een vierde tijd voor de Franse recordkampioen die 30 jaar na zijn eerste overwinning opnieuw op koers zit voor winst.

De dagwinst ging naar Carlos Sainz (X-Raid Mini) die van start tot finish aan de leiding reed. Zijn dichtste belager vandaag was Yazeed Al-Rajhi (Overdrive). De Saoedi kende al een pak problemen maar toonde vandaag nog eens zijn snelheid en kunde. Hij moest amper drie minuten toegeven op Sainz.

Matthieu Serradori en Fabian Lurquin - Century SRT
Matthieu Serradori en Fabian Lurquin - Century SRT
Misschien wel dé prestatie van de dag was voor Mathieu Serradori en de Belg Fabian Lurquin (Century SRT). Het duo verloor gisteren een pak uren en overnachtte in de woestijn in een tijdelijk bivak alvorens vanmorgen, na een korte nacht, weer aan te sluiten. Er werd een hele nacht gewerkt aan de wagen, maar dat resulteerde wel in een scherpe tijd, net buiten de top vijf. Het nieuws van de dag kwam dan weer van Sébastien Loeb (BRX) die een stuurarm brak en moet wachten op assistentie. De Fransman zal niet lang kunnen genieten van de rustdag.

De algemene stand dan: Peterhansel leidt met net geen zes minuten voorsprong op Al-Attiyah. Carlos Sainz brengt zijn achterstand terug tot 40 minuten. Jakub Przygonski (Mini) is nu vierde op 70 minuten. Nani Roma (BRX) is op kousevoeten de top vijf ingedoken op ruim anderhalf uur.

Bij de motoren was er opnieuw winst voor Joan Barreda Bort (Honda), terwijl Toby Price (KTM) terug de leiding grijpt. De top acht staat amper 10 minuten van elkaar gescheiden.

Situatie 14u

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 8 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons