van der Horst

Dakar: Sainz heeft vierde eindzege beet

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz heeft voor de vierde keer de Dakar Rally gewonnen. Met Guillaume de Mévius en Fabian Lurquin, co-rijder van Sébastien Loeb, staan er ook twee Belgen op het eindpodium in Yanbu.
  • Hamofa Performance
De karavaan mocht vandaag iet of wat uitbollen rond Yanbu, langs de Rode Zee. Er moesten nog 170 wedstrijdkilometers worden afgewerkt, een peulschil in vergelijking met wat de deelnemers de voorbije twee weken te verwerken kregen.

Sébastien Loeb (BRX) wilde duidelijk nog een statement maken en won overtuigend de slotetappe van de 46ste Dakar. De Fransman was in deze editie veruit de snelste met vijf dagzeges, maar de Prodrive Hunter liet de Elzasser meerdere malen in de steek. Hij deed gisteren nog een ultieme poging om Carlos Sainz (Audi) het leven zuur te maken, maar stootte daarbij op de limieten van de BRX. Loeb redde maar net zijn podium.

Kind van de rekening vandaag was Guillaume de Mévius die lang op weg leek naar zijn tweede dagzege, nadat hij ook al de openingsetappe op zijn naam schreef. De Belg strandde op vijf minuten van Loeb, maar keert wel huiswaarts met een tweede plaats algemeen. Voor België is dat het beste resultaat bij de wagens sinds Jacky Ickx in 1989. Ickx won de editie in 1983 en besloot in 89 als tweede na de ongenaakbare Ari Vatanen. De Fin is met 50 dagzeges nog altijd recordhouder, maar moet sinds dit jaar die plaats delen met Stéphane Peterhansel.

Sainz kwam niet meer in de problemen in de slotetappe. De Spanjaard haalde het uiteindelijk met anderhalf voorsprong op de Mévius en Loeb. De Dakar eindigt dus met twee Belgen op het podium: de Mévius en Fabian Lurquin, co-rijder van Loeb. Met Overdrive staat er ook een Belgisch team op het podium! Voor Sainz is het zijn vierde zege. De Spanjaard won in 2010 met Volkswagen, in 2018 met Peugeot en in 2020 met Mini. Voor Audi is het de eerste zege. Historisch, zeker omdat de E-Tron aangedreven wordt door elektromotoren.

Guerlain Chicherit (Overdrive) werd vierde. Martin Prokop (Ford) deed het zoals altijd op regelmaat maar zet wel M-Sport in de top vijf. Mathieu Serradori (Century), lange tijd de rijder van Lurquin in het verleden, eindigt heel knap zesde.

Bij de motoren kwam de tweede eindzege van Ricky Brabec niet meer in het gevaar op de slotdag. Honda domineerde de hele wedstrijd en zet met Adrien Van Beveren nog een tweede motor op het podium. Ross Branch (Hero) eindigt gesandwicht tussen de Honda's. KTM pakte nog een dubbel op de slotdag met dagwinnaar Kevin Benavides op één en een bleke Toby Price op twee.

Foto: ASO - DPPI | A. Vincent


 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 19 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons