van der Horst

Dakar: Sainz op een zucht van een derde zege

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Carlos Sainz komt op een zucht van een derde overwinning in de Dakar Rally. Stéphane Peterhansel boekte zijn vierde dagwinst, zijn tachtigste in totaal. Nasser Al-Attiyah strandde op 10 seconden van zijn eerste dagsucces en het kan zomaar dat hij voor het eerst in twaalf jaar met lege handen huiswaarts moet.
  • Powercars
Het zwaarste ligt achter de rug. Vandaag werd het tweede deel van de marathonetappe afgewerkt. Over zand en duinen ging het naar Haradh, de laatste halte voor de karavaan naar de finish in Qiddiya rijdt.

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Het parcours bleek weerom een kolfje naar de hand van de Mini Buggy's die twee wagens op het dagpodium zetten. Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) pakte van bij de start de kop en stond die niet meer af. Enkel Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) bleef in het zog van de Fransman en strandde uiteindelijk op amper tien seconden.  Carlos Sainz (Mini Buggy) klokte dus als derde af, op ruim acht minuten van zijn Franse teamgenoot. Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota Gazoo) besloten hun dagje op de vierde stek, weliswaar op ruim tien minuten van de dagwinnaar. Jakub Przygonski (Mini) eindigde in het spoor van de Nederlander. Giniel de Villiers (Toyota Gazoo) plaatste een derde officiële Hilux in de top zes. Fernando Alonso eindigde achtste in de vierde Toyota Gazoo Hilux. Een forse prestatie in de breedte van Toyota.

In de algemene stand lijkt Carlos Sainz een geruststellende voorsprong te hebben van ruim tien minuten. Voor de Spaanse rallykampioen zou het zijn derde zege zijn na eindwinst in 2010 en 2018. Vrijdag wordt beslist wie tweede wordt. Al-Attiyah en Peterhansel worden gescheiden door amper 6 seconden na bijna 42 uur racen. Ook de dichtste ereplaatsen lijken vast te liggen met Yazeed Al Rahji (Toyota) als eerste 'privateer' op ruim driekwartier. Giniel de Villiers volgt als vijfde op 1u07', Ten Brinke die deze editie te laat onder stoom kwam, onder meer door ziekte en een karrenvracht lekke banden in de beginfase, is zesde op 1u17'. Zij gingen nog voorbij Orlando Terranova (Mini). Colsoul lijkt het pleit te gaan winnen als beste Belg, want Fabian Lurquin en Mathieu Serradori (Century) verloren de jongste dagen, en vandaag, te veel tijd. Zonder erg eindigen ze morgen als achtste.

Bij de motoren pakte Pablo Quintanilla (Husqvarna) weer de dagwinst. Hij had een minieme voorsprong van negen seconden op Matthias Walkner (KTM). Leider Ricky Brabec (Honda) nam geen risico's en lijkt op weg naar de eindoverwinning. Hij heeft nog een bonus van ruim dertien minuten op de Chileense dagwinnaar. Toby Price (KTM) zit op koers voor het laatste trapje op het eindpodium. 

Morgen moeten er nog 374 wedstrijdkilometers overbrugd worden op een gevarieerd terrein van Haradh naar Qiddiya. Er rest nog een toemaatje van 20 kilometer rond Qiddiya. Die kleine etappe heeft geen invloed meer op de einduitslag, maar de winnaar gaat wel nog aan de haal met de 'Qiddiya Trophy'. 

Foto: Willy WeyensSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 16 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons