van der Horst

Dakar: Sainz opent het conto in 2023

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz heeft de eerste echte etappe van de Dakar Rally gewonnen. Hij neemt daarmee ook de kop van de rally. Sébastien Loeb en de Belg Fabian Lurquin eindigden voor de tweede dag op rij als tweede.
De eerste echt etappe was 367 kilometer lang en liep in een lange lus langs de Rode Zee. De teams kregen meteen wat rotsen, zand en duinen te verwerken, zonder grote valstrikken op vlak van navigatie.

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Mattias Ekström (Audi) had wel zin in een dubbel nadat hij gisteren de proloog won. Tot aan het laatste tussenpunt leek hij op weg naar een nieuwe overwinning, maar hij kreeg wel Sébastien Loeb (BRX) in zijn nek. Het gevaar kwam echter van nog verder achteruit, want in de laatste kilometers wipte Carlos Sainz (Audi) over alles en iedereen om naar de winst te snellen, nummer twee voor Audi in deze Dakar en nummer 42 voor Sainz. De Matador had al snel een lekke band, maar knokte zich helemaal terug in de wedstrijd. De Spanjaard had 23 seconden voorsprong op Loeb en 47 tellen op zijn Zweedse teamgenoot. Guerlain Chicherit (GKC) bevestigde al het goede van gisteren met een vierde chrono. Nasser Al-Attiyah en Toyota Gazoo Racing kwamen opnieuw niet echt in het stuk voor. De Qatarees verloor in het slot enkele minuten en besloot net in de top tien, op 7 minuten. 

De algemene stand was even een doorslag van de etappe, met de top drie binnen de 33 seconden. Chicherit was heel even vierde op ruim een minuut. Ekström kreeg echter nog een kwartier straftijd. Chicerit kreeg ook nog een minuut aangesmeerd, waardoor hij terugviel en de derde virtuele podium stek moest laten aan Yazeed Al-Rahji in de Overdrive Toyota. Al-Rahji gaat ook alle officiële Toyota's dus vooraf.

In T3, voor de Belgen een interessante klasse, reed Guillaume de Mévius (GRally) naar een tweede stek, op twee minuten van dagwinnaar Francisco Lopez Contardo (Can-Am). De Belg blijft tweede, op minder dan twee minuten van de Chileen Lopez Contardo, nadat de Belg gisteren ook al naar een tweede stek reed.

Daniël Sanders (GasGas) pakte aanvankelijk de dagwinst en de koppositie nadat hij gisteren op één seconde strandde van zijn landgenoot Toby Price (KTM). Het klassement werd echter helemaal omgegooid na een reeks straffen. Sanders viel terug naar stek vijf in het algemene klassement. Ricky Brabec (Honda) pakte de dubbel. Hij pakte uiteindelijk de dagwinst en de koppositie, voor Kevin Benavides (KTM) en Toby Price (KTM), gisteren nog dagwinnaar.
Voor de regerende winnaar Sam Sunderland zit het avontuur er al op, na een kwalijke val.

Morgen trekken we naar Al-'Ula, voor een rit van 430 kilometer, die al een andere smoel zal trekken dan de rit van vandaag.

Stand: 16.30 uur

Foto: ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 1 januari 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons