van der Horst

Sainz reikt hand naar eindwinst

Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz - Mini Buggy
Carlos Sainz ruikt stilaan een derde eindzege in de Dakar Rally. De Spanjaard won woensdag zijn vierde rit, op een moment dat Nasser Al-Attiyah en Stéphane Peterhansel een pak tijd verloren.
Woensdag begonnen de deelnemers aan het eerste deel van de marathonetappe die hen richting Shubaytah bracht, na 534 wedstrijdkilometers.

Het werd een bewogen rit, maar dé constante van de dag was Carlos Sainz (Mini Buggy) die van bij de start de leiding nam en die niet meer afstond. Jakub Przygonski (Mini) profiteerde gezwind van de Spanjaard. De Pool werd snel bijgehaald, maar wipte in zijn zog om zo naar een tweede tijd te rijden, op drie minuten dus van de dagwinnaar. Giniel De Villiers (Toyota Gazoo) pakte de derde tijd op 4'26 minuten. Pierre Lachaume (Peugeot) was de verrassing van de dag met een vierde tijd.

Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) reed pas de tiende tijd, op net geen twaalf minuten van de dagwinnaar. Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) verloor zelfs bijna achttien minuten door een navigatiefout, vroeg in de etappe. De zegekansen van beide oud-winnaars krijgen daardoor een fikse knauw. Het kan uiteraard nog altijd erger. Zo ging Fernando Alonso (Toyota Gazoo) over de kop. De Spaanse F1-kampioen verloor meer dan een uur en valt terug uit de top tien.

In die algemene stand heeft Sainz nu ruim achttien minuten voorsprong op zowel Al-Attiyah als Peterhansel. Daarachter verandert er niets met Yazeed Al Rajhi (Toyota), Orlando Terranova (Mini) en Giniel de Villiers (Toyota Gazoo) op vier, vijf en zes. Zij gaan eerste Belg Tom Colsoul vooraf die aan de zijde van Bernhard Ten Brinke (Toyota Gazoo) opnieuw een regelmatige prestatie afleverde. Mathieu Serradori en Fabian Lurquin (Century) zitten gebijteld op stek acht.

Bij de motoren ging de dagwinst naar Joan Barreda Bort (Honda) die op het virtuele podium wipt. Ricky Brabec (Honda) leidt nog steeds, met 25 minuten voorsprong op Pablo Quintanilla (Husqvarna).

Morgen volgt deel twee van de marathonetappe en trekt de karavaan terug naar Haradh, de startplaats van vandaag. De rit telt 379 wedstrijdkilometers waarvan 90 procent over zand en duinen.

Foto: Willy WeyensDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 15 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons