van der Horst

Dakar: Stéphane Peterhansel geeft Al-Attiyah het nakijken

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel heeft met zijn eerste dagwinst een optie genomen op een veertiende Dakaroverwinning. De Fransman zette Nasser Al-Attiyah dinsdag op twaalf minuten na twee lekke banden.
  • LTF
De organisatie heeft niet gelogen. ASO beloofde een scherprechter rond Neom met een moeilijke proef van 465 kilometer tegen de klok, voornamelijk over zand en onverhard.

Stéphane Peterhansel (X-Raid Mini) en Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) hielden in de eerste honderd kilometer gelijke tred, maar dan reed de Qatarees drie keer lek en moest hij ook even zoeken naar de ideale route. De drievoudige winnaar verloor meteen tien minuten en dat werd nog uitgediept tot twaalf minuten. Peterhansel bleef uit de problemen en ging zelfs met dagwinst aan de haal. Het was pas zijn eerste overwinning in deze Dakar. Ook Carlos Sainz (X-Raid Mini) kende pech en worstelde met remproblemen. De Spanjaard verloor nog eens dik twintig minuten en mag nu echt alle zegehoop opbergen.

"Dit was een echte Dakaretappe, eentje zoals in Afrika. We waren spaarzaam met de banden in het begin en probeerden netje te navigeren. We gingen twee keer voorbij Nasser die lek reed", aldus Peterhansel. "Wat kon ik doen? Ik heb mijn best gedaan en we staan aan de finish. Het is nog niet voorbij", vertelt Al-Attiyah die op het einde geen reservebanden meer over had en dus voorzichtig moest zijn in de slotfase.

Matthieu Serradori en Fabian Lurquin - Century SRT
Matthieu Serradori en Fabian Lurquin - Century SRT
Mathieu Serradori en de Belg Fabian Lurquin (Century) leken op weg naar de zege. Ze hadden al een mooie voorsprong uitgebouwd op Peterhansel, maar moesten in het laatste kwart opnieuw halt houden met pech. De verrassing van de dag had uit Frans-Belgische hoek kunnen komen, maar die "titel" ging nog maar eens naar Brian Baragwanath (Century) die zijn Century wel tot aan de meet wist te brengen. Hij klokte een knappe vijfde tijd. Hij stond lang derde maar werd nog voorbij gegaan door de Toyota's van Yazeed Al-Rajhi en Giniel de Villiers.

In de algemene stand staat Al-Attiyah nu op bijna achttien minuten. Het verschil was deze Dakar nooit groter tussen de twee kemphanen. Peterhansel kan stilaan gaan denken aan controleren, al moet hij morgen wel de baan openen. Sainz volgt nu al op ruim een uur van zijn Franse teamgenoot. Verder weinig beweging in de stand met Jakub Przygonski (Mini) nog altijd op plaats vier en Nani Roma (BRX), met de enig overgebleven Hunter, op stek vijf.

Bij de motoren was het nieuws van de dag de opgave van Toby Price (KTM) die al vroeg ten val kwam en met een schouderfractuur moest opgeven. Tegelijkertijd reed leider José Ignacio Florimo (Honda) als opener een knappe tweede tijd waarmee hij zijn leidersplaats verstevigt. Hij heeft nu elf minuten voorsprong op dagwinnaar Kevin Benavides en bijna een half op Joan Barreda Bort. Drie Honda's op het virtuele podium dus!

Morgen trekt de karavaan naar AlUla, over een rit van 342 kilometer. Een relatief korte proef, maar eentje waar er opnieuw weer heel wat navigeerwerk zal komen kijken. De deelnemers bereiden zich best ook mentaal al voor de donderdagetappe. Dat is de langste van de hele rally, en er komen opnieuw een pak duinen in het verschiet.

Stand om 16u

Foto: ASO - DPPISchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 12 januari 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons