van der Horst

Dakar: Stéphane Peterhansel voert de forcing in rit 7

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Na enkele mindere dagen heeft Stéphane Peterhansel nog eens stevig uitgehaald. De Franse recordwinnaar boekt ritzege 76 en knokt zich terug in de strijd. Nasser Al-Attiyah kende een mindere dag en rust met een half uur voorsprong op Peterhansel best nog niet op zijn lauweren. Voor Sébastien Loeb werd het een baaldag, al leek hij wel de snelste van het pak.
Rit zeven bracht de rijders van San Juan de Marcona naar San Juan de Marcona, een lange lus dus door het zand. Goed voor 387 kilometer tegen de klok, dus een stevige klus.

Carlos Sainz - MINI John Cooper Works Buggy
Carlos Sainz - MINI John Cooper Works Buggy
Voor Sébastien Loeb (Peugeot), weerom als eerste de baan op, kon de dag niet slechter beginnen. Hij kende meteen mechanische problemen en verloor 40 minuten, maar zette wel op een verbeten manier de achtervolging in. Hij doet wel een slechte zaak in de strijd om het podium. Stéphane Peterhansel (Mini Buggy) rook bloed en opende verbeten. Zelfs Al-Attiyah moest minuut na minuut toegeven. Peterhansel kwam zelfs in de buurt van de Qatarees die nochtans 12 minuten later was gestart. De enige die ietwat kon volgen was Nani Roma die bezig is aan een ontzettend regelmatige en strakke Dakar. Hij eindigde tweede op 4'33 minuten. Derde werd Carlos Sainz (Mini Buggy) op net geen tien minuten van de dagwinnaar. Nasser Al-Attiyah (Toyota) en kende een minderde dag en moest vrede nemen met de vierde plaats op bijna 12 minuten van Peterhansel. 

In de algemene stand heeft Stéphane Peterhansel nu nog een half uur achterstand op leider Al-Attiyah. Nani Roma is stevig derde op 38 minuten. Sébastien Loeb valt van het podium en moet ergens nog een half uur zien te vinden om alsnog op dat podium te komen.

Bij de motoren ging de dagzege naar Sam Sunderland (KTM). Hij haalde het voor de Honda's van José Ignacio Cornejo Florimo en de Amerikaan Ricky Brabec. Voor Pablo Quintanilla (Husqvarna) werd het een baaldag en valt terug naar plaats vijf. De Amerikaan Brabec neemt de leiding terug over en telt nu 7 minuten voorsprong op Toby Price. Adrien Van Beveren (Yamaha) maakt van de situatie gebruik om voor het eerst in deze Dakar op te schuiven naar het podium.

Nasser Al-Attiyah - Toyota
Nasser Al-Attiyah - Toyota
Morgen is er nog een zware proef van 360 km richting Pisco. De teams die een tijd in de top tien reden vandaag, starten morgen samen. Spektakel gegarandeerd. Wie het voortouw neemt tekent de lijnen uit. Voor Al-Attiyah kan dit een geschenk zijn. Als hij zich in het spoor van Peterhansel nestelt kan hem niet al te veel overkomen in de strijd om de eindoverwinning.

Resultaten onder voorbehoud: situatie om 19u30
Foto's: Dakar ASO, Red Bull News & Mini RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op maandag 14 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons