van der Horst

Dakar: Terranova boekt dagwinst, Loeb afgeleid

Orlando Terranova - BRX Hunter
Orlando Terranova - BRX Hunter
De Argentijn Orlando Terranova heeft voor het eerst sinds 2015 nog eens een dagzege geboekt, meteen ook de tweede zege voor de BRX Hunter in deze Dakar. Een schrale troost, want de algemene zege lijkt voor Prodrive heel ver af nadat Sébastien Loeb bijna letterlijk en figuurlijk afgeleid werd, verloren reed en opnieuw een kwartier verloor op de fiere leider Nasser Al-Attiyah. Morgen is er de rustdag.
  • STX Motorhomes
Vrijdag kregen de vierwielers 404 kilometer voor de wielen geschoven rond Riyadh met vooral in de openingsfase enkele verrassingen, die uiteindelijk ook hun werk deden. De motoren en quads kregen het traject van de wagens gisteren voorgeschoteld maar het weer zorgde ervoor dat de proef vroegtijdig werd afgebroken.

De proef was nog maar goed weg of het liep al mis voor Sébastien Loeb (BRX Hunter). De Fransman en onze Belg Fabian Lurquin volgden een dwaalspoor dat getrokken werd door Henk Lategan (Toyota). Bewust, of onbewust, maar de Zuid-Afrikaan nam Loeb mee in zijn zog, waardoor opnieuw flink wat tijd verloren ging in de strijd om de algemene overwinning. Heel wat rijders volgden de eerste sporen, Nasser Al-Attiyah (Toyota) echter niet. Ook voor Audi ging het al snel verkeerd. Carlos Sainz (Audi) moest net als gisteren vroeg stoppen en kreeg weerom een handje hulp van Stéphane Peterhansel (Audi).

Daardoor waren er plots kansen voor andere rijders om de dagzege binnen te halen. Yazeed Al-Rahji (Toyota) en Al-Attiyah speelden een poosje haasje-over, maar het was Orlando Terranove (BRX Hunter) die met een fantastische eindsprint de dagzege pakte. De tweede zege dus voor Prodrive in deze Dakar. Mattias Ekström (Audi) pakte een knappe tweede plaats en verzachte het leed bij Audi. De Zweed is ook de eerste Audi in het algemeen klassement. Al-Rahji moest uiteindelijk vrede nemen met plaats drie. Nani Roma (BRX Hunter) zorgde voor een tweede Hunter in de top vier en Bernhard Ten Brinke (Toyota) sloot de top vijf af. Al-Attiyah eindigde uiteindelijk maar net in de top tien nadat hij in het slot zelf de weg moest zoeken.

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
In de tussenstand beweegt er dus wel iets. Al-Attiyah lijkt nu echt op weg naar zijn vierde overwinning met 50 minuten voorsprong op Al-Rahji en Loeb. Die twee worden gescheiden door amper zes seconden. Lucio Alvarez (Toyota) valt opnieuw van het virtuele podium. Ook de Argentijn liet zich vangen in het spoor van Lategan. Jakub Przygonski (Mini) komt op kousenvoeten de top vijf binnen op ongeveer een uur en een kwart van de leider.

Seth Quintero boekte nog maar eens een dagoverwinning. Christina Gutierrez Herrero zorgde voor de dubbel voor OT3 Red Bull. Guillaume de Mévius, de derde rijder in het kamp van Red Bull, kwam niet meer aan de start, nadat hij de rolkooi brak gisteren. Francisco Lopez Contardo (EKS) blijft riant leider.

Bij de motoren was Daniël Sanders nog eens aan het feest. Sam Sunderland doet met een tweede plaats een goede zaak in het algemene klassement. Hij leidt nog altijd voor Matthias Walkner en Sanders die Adrien Van Beveren van het virtuele podium duwt.

Morgen krijgen de teams een welverdiende rustdag in hoofdstad Riyadh, waar het bivak nu al enkele dagen staat. Zondag ontdekken de rijders onontgonnen gebied richting Al-Dawadimi.

Tussenstand 12u30

Foto: ASO - DPPI



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 7 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons