van der Horst

Toyota en Mini leggen Peugeot vuur aan schenen

Stéphane Peterhansel - Peugeot DKR 3008
Stéphane Peterhansel - Peugeot DKR 3008
Op 6 januari wordt de 40ste editie van de Dakar Rally op gang getrokken in de Peruviaanse hoofdstad Lima. Na de heerschappij van Peugeot vorig jaar zijn de Fransen opnieuw favoriet maar Toyota komt sterker dan ooit voor de dag terwijl ook Mini op vinkenslag ligt. De finish ligt na veertien ritten en 9.000 kilometer, waarvan de helft tegen de chrono, in het Argentijnse Cordoba
  • Powercars
De 40ste editie wordt een stevige. Komende zaterdag krijgen de deelnemers een aperitiefje van 31 kilometer in de buurt van Lima. Die proef zal meteen representatief zijn voor wat volgt in de eerste week, namelijk lange zandpartijen en duinen. Na de rustdag in het Boliviaanse La Paz, ongeveer halfweg koers, volgen de langste etappes van deze Dakar en moet er vaak boven de 4.000 meter hoogte geklommen worden. Ook de laatste dagen kan er veel gebeuren met enkele ritten die veel navigatie vergen richting het Argentijnse Cordoba.

Voor de overwinning bij de wagens is het vooral uitkijken naar Peugeot, de jongste jaren hofleverancier wat het aantal (rit)overwinningen betreft. Stéphane Peterhansel gaat op zoek naar zijn achtste zege bij de wagens, Sébastien Loeb naar een eerste. De Franse wereldkampioen domineerde vorig jaar een groot deel van de wedstrijd maar sneuvelde met de finish in zicht. Uiteraard zullen ook Carlos Sainz en Cyril Despres hun zegje doen, of indien nodig hun kopmannen bijstaan.

Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
Bernhard ten Brinke-Tom Colsoul - Toyota Overdrive
Toyota/Overdrive trekt met tien wagens de Atlantische Oceaan over om Peugeot het vuur aan de schenen te leggen. Nasser Al-Attiyah staat in de spits, met Bernhard Ten Brinke, Giniel De Villiers en Lucio Alvarez in dekking. De voetbalmetaforen zullen bij Toyota nooit veraf zijn want voetbaltrainer André Villas-Boas vervoegt de rangen van Jean-Marc Fortin.

Bij Mini is het vooral uitkijken hoe de nieuwe buggy's het zullen doen. Mikko Hirvonen moet Mini terug helemaal bovenaan brengen in deze uithoudingskoers. Ook de "gewone" Mini's kregen een evolutie waardoor ook Nani Roma en Jakub Przygonski kunnen meedingen voor een dichte ereplaats. Vooral die laatste zullen we goed moeten volgen want de Pool wordt bijgestaan door Tom Colsoul.

Bij de motoren is het uitkijken hoe favoriet Sam Sunderland voor de dag zal komen. Hij moet het opnemen tegen onder meer Matthias Walkner, Adrien Van Beveren, Joan Barredo Bort, Toby Price en Stefan Svitko. Bij de vrachtwagens mag het Belgische ouderdomsdeken Charles Gotlib het opnemen tegen een armada Russen.

In totaal staan er 337 voertuigen aan de start. De Dakar eindigt op 20 januari.

Foto: Red Bull & Willy Weyens Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 2 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons