van der Horst

Dakar: Toyota met winstambitie naar Dakar

Toyota Hilux T1+
Toyota Hilux T1+
Toyota Gazoo Racing South Africa trekt met ambitie naar de 44ste editie van de Dakar Rally die dit jaar opnieuw plaatsvindt in Saudi-Arabië. Vier wagens aan de finish waarvan drie in de top tien en eentje helemaal bovenaan: dat is het doel op 14 januari in Jeddah.
Toyota Hilux T1+
Toyota Hilux T1+
De komende Dakar wordt ontzettend uitdagend voor Toyota Gazoo Racing. Vorig jaar verloren ze veel tijd en mogelijk de overwinning door een reeks lekke banden. De Hilux T1 was niet opgewassen tegen de buggy's van Mini John Cooper Works, en dus trok Toyota naar de FIA om het reglement bij te schaven, wat lukte. Een jaar voorbereiding heeft geleid tot de Toyota Hilux T1+ die er een pak breder op is geworden door een volledig nieuwe ophanging en grotere banden. De Hilux kreeg ook een nieuwe turbokrachtbron die zijn betrouwbaarheid al toonde tijdens doorgedreven testdagen en enkele voorbereidende wedstrijden.

Het was teambaas Glyn Hall die de ambities uittekende. "Na de lekke banden vorig jaar was de situatie niet meer aanvaardbaar, maar met dit team en deze T1+ moeten we in staat zijn om de Dakar na 2019 opnieuw te winnen."

Nasser Al-Attiyah - X-Raid Mini
Nasser Al-Attiyah - X-Raid Mini
In Nasser Al-Attiyah, drievoudig winnaar, vindt hij alvast een bondgenoot. "Alles is nieuw, maar dat is waar we om vroegen. Dit is een fantastische wagen. Je wil er gewoon blijven mee rijden, en daar ben je naar op zoek als rijder. We vergeten niet hoe goed de T1 was, maar het is goed dat we deze nieuwe technologie hebben."

De Qatarees krijgt ruggesteun van Giniel de Villiers, winnaar in 2009, die het leeuwendeel van de ontwikkeling op zich nam. "Deze wagen voelt zo gemakkelijk aan. Het is de eerste keer in jaren dat ik me echt opgewonden voel." Daarnaast maken ook revelatie Henk Lanegan en Shameer Variawa ook deel uit van het sterrenteam van TGR.

Toyota begint op 2 januari aan hun opdracht om voor het eerst indrie jaar nog eens Mini af te troeven, na overwinningen van Carlos Sainz (2019) en Stéphane Peterhansel (2020). Uiteraard wordt het ook kijken naar het BRX-team van Prodrive, en uiteraard Audi!

Foto: Dakar ASO & Toyota Gazoo RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op woensdag 17 november 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Shopa

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons