van der Horst

Dakar: Vaidotas Zala stunt met eerste dagzege

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
De Litouwer Vaidotas Zala opent de Dakar Rally 2020 met een ongelooflijke stunt. Hij pakte in zijn Mini de dagzege en zet alle favorieten een hak. Daarmee is de eerste Dakar op Aziatische bodem, in Saoedi-Arabië, helemaal op gang getrokken.
De eerste rit was meteen een harde noot om te kraken. 319 kilometer op gemengd terrein van startpunt Jeddah tot Al Wahj. En die rit eiste meteen slachtoffers. Romain Dumas zag na een zeventigtal kilometer zijn RD Limited in vlammen opgaan. Bijna tegelijkertijd kwam het nummer vier van vorig jaar in de problemen. Jakub Przygonski moest de wagen aan de kant zetten met mechanische problemen en ziet zijn kansen op een sterke uitslag meteen slinken. Ook Nani Roma verloor een pak tijd in zijn Borgward.

Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) nam meteen het heft in handen, maar moest na ruim 200 kilometer de leiding uit handen geven door mechanische besognes. Khalid Al Qassimi (Peugeot 3008) nam over en leek voor een stunt te gaan zorgen in de 'oude' Peugeot 3008 DKR, tot ook hij een pak tijd verloor op ruwer terrein in de slotfase. De Litouwer Vaidotas Zala (Mini) roerde zich dan in de strijd en reed zowat op het tempo van Peterhansel (Mini Buggy) naar de finish. Zala trok aan het langste eind en boekt zijn eerste dagzege ooit. Een verrassing van formaat.

De Litouwer eindigde de voorbije jaren al twee keer in de top twintig, maar kent nu zijn eerste gloriemoment. Hij mag maandag als leider beginnen. Peterhansel volgt op 2'14 minuten. Carlos Sainz zet een tweede Mini Buggy op het voorlopige dagpodium op 2'50 minuten van de dagwinnaar. Al-Attiyah beperkt de schade op 5'33. De Qatarees is een minuutje sneller dan teamgenoot Bernhard Ten Brinke die samen met Tom Colsoul een eerste top vijf noteert. Ook de tweede Belg Fabian Lurquin doet het goed aan de zijde van Matthieu Serradori en eindigde in het spoor van Ten Brinke.

Fernando Alonso (Toyota Gazoo) is beste rookie en valt maar net buiten de top tien op een kwartier van de dagwinnaar. Hij doet daarmee wel flink beter dan zijn teamgenoot Giniel De Villiers in de vierde Toyota Gazoo Hilux. De Zuid-Afrikaan staat na één rit al op 23 minuten achterstand. Alonso deed ook tien seconden beter Martin Prokop, een belangrijke outsider voor de top vijf in zijn Ford Raptor.

Bij de motoren ging de dagwinst naar Toby Price (KTM). Hij hield de Amerikaan Ricky Brabec (Honda) en Oostenrijker Matthias Walkner (KTM) af. Voor enkele outsiders begon de Dakar niet zo goed. Zo zijn onder meer de Fransen Adrien Van Beveren en Xavier De Soultrait meteen op achtervolgen aangewezen.

Foto: Dakar ASOSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 5 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons