van der Horst

Dakar: Vier op een rij voor Loeb, zegedroom de Mévius spat uiteen

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb en de Belg Fabian Lurquin hebben gezorgd voor een vier op een rij door etappe elf te winnen in de Dakar Rally. Nasser Al-Attiyah blijft leider. In T3 spat de zegedroom brutaal uiteen voor Guillaume de Mévius. Hij blijft wel op podiumkoers.
Het eerste deel van een tweeluik doorheen de "Empty Quarter", nabij Oman, zit er op. De karavaan kreeg bijna 300 kilometer zand en duinen voorgeschoteld tijdens deze marathonetappe. De mecaniciens genieten een rustdag in het bivak, want de deelnemers moeten zelf hun machine klaarstomen voor het tweede deel van de etappe, morgen.

Sébastien Loeb en Fabian Lurquin (BRX) flikten het opnieuw. Zij moesten opnieuw de weg openen, maar dat deerde hen niet. Net zoals gisteren duldden ze niemand in hun spoor. Loeb leidde van start tot finish en had aan de finish twee minuten over op merk- en landgenoot Guerlain Chicherit (BRX) en Mattias Ekström (Audi) die bezig is aan een sterke tweede week en zo Audi behoedt van een complete blamage, na de opgaves van Stéphane Peterhansel en Carlos Sainz. Leider Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) reed naar een vijfde tijd.

In het algemeen klassement zijn er amper verschuivingen. Al-Attiyah blijft met een voorsprong van 80 minuten op de Braziliaan Lucas Moraes (Overdrive) riant leider. Loeb komt nu op tien minuten van de tweede stek van de Braziliaan. Al-Attiyah blijft uiteraard buiten schot. "Aan dit tempo been ik Nasser binnen zes maanden opnieuw bij", lachtte Loeb eerder deze week. Henk Lategan (Gazoo Racing) en Giniel de Villiers (Gazoo Racing) vullen de top vijf. Martin Prokop (Ford) is opgeschoven naar stek zes, ten nadele van Romain Dumas (Rebellion).

In T3 gaat de zegedroom van Guillaume de Mévius (GRally) in rook op. De Belg verloor ruim anderhalf uur en viel terug naar plaats drie. Austin Jones (Red Bull) neemt de kop over en verdedigt een voorsprong van een uur op Seth Quintero (Red Bull). De Mévius is derde op iets minder dan anderhalf uur. Yamaha bezette het dagpodium, met Ricardo Porem (Yamaha) als winnaar.

Bij de motoren was Husqvarna nog maar eens aan het feest met dagwinst voor Luciano Benavides (Husqvarna). Teamgenoot Skyler Howes (Husqvarna) neemt opnieuw de kop over, maar de Amerikaan heeft amper een bonus van 28 seconden op Toby Price (KTM) en twee minuten op Kevin Benavides (KTM).

Morgen keren we terug naar Shaybah. Op het menu nog meer zand en duinen, over een afstand van 185 kilometer.

Stand om 13.30 uur.

Foto: ASO - DPPI | F. Gooden



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 12 januari 2023.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons