van der Horst

Dakar: Vier op een rij voor Mini

Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Stéphane Peterhansel - Mini Buggy
Mini JCW X-Raid drukt serieus zijn stempel op de 42ste Dakar Rally. Stéphane Peterhansel bezorgt de constructeur een vierde dagzege op rij. Het werd zelfs een dubbel want Carlos Sainz eindigde op twee. Nasser Al-Attiyah klampt (gelukkig) aan.
Een zware zand- en duinenproef stond vrijdag op het programma. Er moesten niet minder dan 477 kilometers tegen de klok overwonnen worden richting de Saoedische hoofdstad, en rustplaats, Riyadh. 

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo
Dat zand en duinen het geliefkoosde terrein is van de Mini's is nu wel helemaal duidelijk. 90 procent van de etappe ging over losse ondergrond en eens te meer toonden de Buggy's van Carlos Sainz en Stéphane Peterhansel zich oppermachtig. Beide heren wipten wat over elkaar en leidden samen van start tot finish. Het was uiteindelijk de Franse recordwinnaar die naar het einde toe iets meer afstand nam. Sainz eindigde op 1'35 minuut van Peterhansel. Nasser Al-Attiyah (Toyota Gazoo) kan voorlopig niet veel meer doen dan vastklampen maar doet dat wel heel goed en houdt zo spanning in de wedstrijd. Hij eindigde op 3'22 minuten van de zevenvoudige Dakarwinnaar Peterhansel die de teller dit jaar op twee dagzeges zet.

Yazeed Al Rahji (Toyota) eindigde nog maar eens vierde en ging eerste Belg Fabian Lurquin vooraf. Aan de zijde van Matthieu Serradori (Century) boekten ze opnieuw een top vijf notering, én blijven ze de grote verrassing van deze editie. Het Frans-Belgische duo ging net Fernando Alonso (Toyota Gazoo) vooraf die steeds meer regelmaat aan de dag legt. Hij schuift op naar de zestiende plaats in de algemene stand. Bernhard Ten Brinke en Tom Colsoul (Toyota Gazoo) plaatsten zich netjes op positie zeven in het dagklassement. 

Het klassement lijkt stilaan vastgeroest. Sainz leidt met 7'46 minuten voorsprong op Al-Attiyah en 16'18 minuten op Peterhansel. Achter die drie gaapt de woestenij. Vierde in de stand Al Rahji volgt al op 36 minuten, Orlando Terranova (Mini) op drie kwartier en Serradori-Lurquin, op positie 6, op 50 minuten. Ten Brinke en Colsoul blijven gebetonneerd op stek acht. 

Bij de motoren won de Amerikaan Ricky Brabec (Honda). Hij wordt uiteraard steviger leider. Voor Kevin Benavides (Honda) zit de strijd erop na mechanische problemen. Toby Price (KTM), gisteren nog winnaar, verloor opnieuw veel tijd, maar blijft wel derde in de stand. Tussen Price en Brabec staat Pablo Quintanilla (Husqvarna) die op kousevoeten dichterbij komt in de stand. 

Morgen/zaterdag wordt er gerust in Riyadh. Zondag volgt de langste proef. Dan staan er 546 wedstrijdkilometers op het programma, waarvan 85 procent opnieuw over zand- en duinstroken. Al-Attiyah mag zich terecht zorgen beginnen maken. Eindplaats maandag is Wadi Al Dawasir.

Foto: Dakar ASO - Charly LopezSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 10 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Circuit Zolder

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons