van der Horst

Dakar: Vierde eindzege voor Al-Attiyah, Lategan pakt de laatste rit

Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah - Toyota Hilux
Nasser Al-Attiyah heeft voor de vierde keer in zijn carrière de Dakar Rally gewonnen. De Qatarees legde in Saoedi-Arabië de basis van zijn overwinning in de eerste week en die kwam later nooit meer in gevaar. Sébastien Loeb en Fabian Lurquin, en Yazeed Al-Rahji mochten mee op het eindpodium. Lurquin is de eerste Belg op het podium sinds 1986. Henk Lategan maakte het feest voor Toyota compleet door de laatste rit te winnen.
Er wachtte op de slotdag nog een uitlopertje van 164 kilometer tussen Bisha en terminus Jeddah, de badstad aan de Rode Zee. Voor grote verschuivingen zorgde dit dessert niet.

Sébastien Loeb - BRX Hunter
Sébastien Loeb - BRX Hunter
Nasser Al-Attiyah (Toyota) mengde zich niet meer in de strijd om de dagzege en reed secuur naar de eindmeet. Voor de Qatarees is het zijn vierde eindzege na overwinningen in 2011, 2015 en 2019, en zijn tweede voor Toyota Gazoo. Hij profiteerde in de openingsweek van problemen bij de tegenstanders om meteen een diepe kloof uit te bouwen die hij in de tweede week volwassen controleerde. Sébastien Loeb (BRX Hunter) werd tweede, met onze Belg Fabian Lurquin aan zijn zijde. De Elzasser verloor in het begin terrein door een reeks lekke banden en transmissieproblemen. Toen hij een pak tijd verloor in het (verkeerde) spoor van Henk Lategan (Toyota) was de eindzege gaan vliegen, ook al deed hij er in de tweede week nog alles aan. Voor ons Belgen is het de eerste keer in 35 jaar, sinds Jacky Ickx in 1986, dat er een landgenoot op het podium staat. Yazeed Al-Rahji (Toyota) mocht op het derde schavot na een heel regelmatige wedstrijd. Orlando Terranova (BRX Hunter) bevestigt de groei van Prodrive en boekt zijn beste eindnotering ooit als vierde. Giniel de Villiers (Toyota) hield Jakub Przygonski (Mini) af in de strijd om de vijfde plaats. Mathieu Serradori (CR6) besluit op plaats zeven, Sebastian Halpern (Mini) op acht. Mattias Ekström (Audi) zet uiteindelijk toch nog een Audi op een ereplaats. Vladimir Vasilyev (BMW) zakte op de slotdag nog drie plaatsen en sluit de top tien af.

Voor de eindzege verdween de spanning dus al snel, maar Prodrive en Audi toonden wel het potentieel van hun wagens en verzorgden het spektakel in de strijd om elke dagzege. Uiteraard blijft de Dakar een uithoudingswedstrijd en wint vaak het team dat het minste problemen kent maar met vier ritzeges voor Audi en twee voor Prodrive is het nu al uitkijken naar editie 2023.

Het was lang wachten om te weten wie de laatste rit zou pakken. Die leek lang te gaan naar Stéphane Peterhansel die zo zijn 50ste dagwinst bij de wagens zou boeken en mede-recordhouder zou worden, samen met het Finse icoon Ari Vatanen. Maar Brian Baragwanath (CR6) leek nog te gaan stunten, tot hij werd voorbijgesneld door Henk Lategan (Toyota) die zo zijn tweede ritwinst pakt in deze Dakar. Als de Zuid-Afrikaan wat meer regelmaat kan leggen in zijn prestaties, wordt hij volgend jaar een te duchten klant. Peterhansel werd uiteindelijk nog tweede, voor Baragwanath en Loeb.

Seth Quintero ging nog een keertje met dagwinst lopen. De Australiër won alle ritten, op eentje na. Guillaume de Mévius verstoort het lijstje. Francisco Lopez Contardo won met overmacht, voor teamgenoot Sebastian Eriksson en Christina Gutierrez Herrero die alsnog het podium haalde.

Bij de motoren ging Sam Sunderland (GasGas) met de eindoverwinning lopen. De leidersplaats van de Brit kwam op de slotdag niet meer in gevaar ook al deed Pablo Quintanilla (Honda) er nog alles aan. De Chileen pakte nog de laatste dagwinst. Matthias Walkner (KTM) werd derde. Drie verschillende merken dus op het eindpodium. Bij de quads ging de eindwinst naar de Fransman Alexandre Giroud. Bij de trucks stonden vier Kamaztrucks bovenaan. Peter Willemsen eindigde zesde.

Tussenstand 14 uur

Foto: ASO - Charly LopezDit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op vrijdag 14 januari 2022 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons