van der Horst

Dakar: Vierde zege lonkt voor Sainz, Chicherit dubbelt, de Mévius op twee

Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz - Audi
Carlos Sainz staat dicht bij zijn vierde eindzege in de Dakar Rally. Sébastien Loeb, diens grootste dreiging, verloor veel terrein, waardoor de Spanjaard morgen rustig kan uitbollen langsheen de kust van de Rode Zee. Guerlain Chicherit pakt zijn tweede dagzege op rij. Guillaume de Mévius rukt op naar een schitterende tweede stek.
Op de voorlaatste dag kregen de rijders nog een stevige brok te verwerken van ruim 400 wedstrijdkilometers. Het gevaar lag achter elke hoek en steen. Met morgen nog een korte proef te gaan, kregen de deelnemers vandaag een ultieme kans om nog iets te proberen.

Er werd vooral uitgekeken naar het duel tussen Carlos Sainz (Audi) en Sébastien Loeb (BRX). De Spanjaard zette meteen druk op Loeb terwijl het eigenlijk omgekeerd had moeten zijn. Even over halfweg ging het van kwaad naar erger met Loeb. De Fransman moest zijn Hunter op kant zetten en verloor al snel een half uur. Het verlies dikte nog fors aan en hij moest zelfs vechten voor zijn podiumstek in de algemene stand.

Sainz leek zelfs de puntjes op de i te gaan zetten met een nieuwe dagwinst, maar El Matador lichtte met de eindmeet in zicht alsnog het voetje en mengde zich niet meer in de strijd om de dagzege. Die ging naar Guerlain Chicherit (Overdrive), opnieuw. Guillaume de Mévius (Overdrive) zorgde voor een schitterende dubbel voor het Belgische Overdrive.

Sainz kan dus morgen voor de vierde keer de Dakar Rally winnen, en dat met vier verschillende wagens. De Spanjaard won in 2010 met Volkswagen, in 2018 met Peugeot en in 2020 met Mini. Een historische zege, vooral omdat het de eerste zege zal zijn voor Audi, en dat met een wagen die elektrisch aangedreven is. Sainz heeft een bonus van anderhalf uur op de Mévius die op weg is naar een historische tweede plaats. De Belg mag morgen negen minuten verliezen op Sébastien Loeb die maar net op het podium blijft. Ook Chicherit zorgt nog voor wat dreiging na zijn dubbele winst. De Fransman volgt op een kwartier van de Mévius en op zes minuten van de podiumplaats van Loeb. Lucas Moraes (Toyota), stevig derde voor de etappe, valt terug naar de negende plaats.

Bij de motoren ging de dagzege naar Ross Branch (Hero) in een ultieme poging leider Ricky Brabec (Honda) bij te halen. De Amerikaan pareerde alle aanvallen en verdedigt morgen een voorsprong van 10 minuten. Zich in het spoor van Branch nestelen zal volstaan voor een tweede zege.

Morgen wacht nog een dessertje van 175 kilometer rond eindplaats Yanbu, nabij de Rode Zee.

Update 16.30 uur

Foto: ASO - DPPI | Antonin Vincent



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op donderdag 18 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons