van der Horst

Dakar: Weer Loeb, Sainz blijft overeind

Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb - BRX Prodrive
Sébastien Loeb heeft zijn vierde ritzege beet in de 46ste Dakar Rally. Leider Carlos Sainz verdedigde uitstekend en behoudt een stevige kloof van ruim 20 minuten. Guillaume de Mévius reed naar een knappe vierde plaats.
Het decor tussen Ha'Il en Alula was betoverend mooi maar de deelnemers hadden weinig tijd om te genieten en moesten vooral uitkijken voor rotsen en stenen.

Sébastien Loeb (BRX) domineert de Dakar sinds eind vorige week, maar de Fransman liet gisteren een steekje vallen in zijn jacht op de leider. Dat bleek vandaag wel een zegen, want de Fransman moest eens niet als eerste de baan op en kon volop gaan jagen op de Audi's die gisteren drie wagens in de top vier zetten.

Loeb reed van start tot finish aan de kop, maar koopt daar niet zo heel veel mee, behalve een vierde dagwinst. Leider Carlos Sainz (Audi) reed namelijk netjes naar stek twee en beperkte het verlies tot een viertal minuutjes. Mathieu Serradori (Century) reed naar een mooie derde plaas, voor Guillaume de Mévius (Overdrive) die nu echt wel stevig op weg lijkt naar een eerste plaats bij de privé-rijders.

In de algemene stand verandert er weinig. Sainz heeft nog een marge van 20 minuten op Loeb, met nog drie ritten te gaan, terwijl het zwaarste stilaan achter de rug lijkt. Lucas Moraes (Toyota) is op weg naar een herhaling van zijn eindnotering van vorig jaar als derde. Guillaume de Mévius staat stevig vierde. De Zuid-Afrikaanse veteraan Giniel de Villiers (Toyota) rondt de top vijf op twee uur van de leider, maar moet onder meer Serradori, Guerlain Chicherit (Overdrive) en Martin Prokop (Ford) nog altijd in de gaten houden.

Bij de motoren bezet Honda het volledige dagpodium met dagwinnaar Adrien Van Beveren, wedstrijdleider Ricky Brabec en de Chileen Pablo Quintanilla. Brabec heeft Ross Branch (Hero) eindelijk van zich afgeschud en leidt met zeven minuten voorsprong.

Morgen wacht de karavaan een lus van 371 kilometer in het rotsachtige decor van Alula. Eindplaats Yanbu komt stilaan in zicht.

Stand 13 uur

Foto: ASO M. Kin DPPI


 



Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 16 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar Rally.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons