van der Horst

Dakar: Willemsen met dagzege en virtueel podium naar slotweek

Ton Van Genugten - Iveco
Ton Van Genugten - Iveco
Zonder een meter te rijden boekten de Belgen in de Dakar een eerste dagzege. Peter Willemsen die naast Ton van Genugten zit kreeg van de organisatie de overwinning in de vijfde etappe toegewezen. Omdat Andrey Karginov na een aanrijding met een toeschouwer werd gediskwalificeerd rijdt het team nu op een derde stek algemeen rond.
Het team kende geen gemakkelijke Dakar tot nu toe, maar zaterdag kwam er plots goed nieuws. "’s Avonds werd vervolgens bekend dat Ton van Genugten de tijd terugkrijgt die hij in de vijfde etappe bij Mammoet-rijder Janus van Kasteren stond. Met een verschil van slechts 49 seconden werd Van Genugten daardoor tot etappewinnaar van de vijfde rit uitgeroepen", meldt Team De Rooy.

En er kwam nog goed nieuws, zij het wel met een donkere kanttekening. Karginov die twee ritten won, werd uit de uitslag geschrapt omdat hij doorreed na een aanrijding met een 60-jarige Zuid-Afrikaanse toeschouwer. Daardoor schoven Willemsen en van Genugten door naar plaats drie, achter de twee schijnbaar ongenaakbare Kamaz-trucks.

Bij de wagens staan er nu drie Belgen in de top 20 met Jakub Przygonski en Tom Colsoul (Mini) op plaats vier, Philippe Gache en Stéphane Prévot (Geely) op stek vijftien en Stéphane Henrard (Dunbee) op plaats negentien.

In SxS staan ook Claude Fournier en veteraan Charly Gotlib nog in het klassement, op plaats 17.

Bij de trucks is Peter Willemsen dus podiumrijp. Andere Belgen zijn uitgeschakeld al nemen enkele Belgische teams nog een herstart zondag. Dat is niet het geval voor de Fordtruck van onder meer Peter Van Delm. Yves Rutten in de tweede Ford herstart wel.

Er resten nog vijf ritten in deze Peruviaanse Dakar.

foto: Dakar ASO


 Dit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op zondag 13 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons