van der Horst

Al-Attiyah steekt hand uit naar eindzege (Update)

Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo Racing
Nasser Al-Attiyah - Toyota Gazoo Racing
Nasser Al-Attiyah heeft zijn derde eindzege al met één hand vast, al moet er tijdens deze Dakar constant in de voorwaardelijke wijs gesproken worden. Stéphane Peterhansel verloor maar liefst 24 minuten op de Qatarees die zelf een vlekkeloze dag reed. Sébastien Loeb pakte zijn vierde etappezege op acht ritten.
De Dakar heeft nu echt de terugweg ingezet. De rit met 360 kilometer tegen de klok leidt de karavaan terug naar Pisco. De organisatie noemt het zelf één van de zwaarste etappes. Opnieuw veel duinen en zand, en een pak hoogtemeters die opnieuw een beproeving worden het minder zware geschut. Carlos Sainz en Bernhard Ten Brinke waren de belangrijkste slachtoffers. Zij bleven steken in een duin na 132 km. Dat was blijkbaar een breekpunt voor veel deelnemers..

Het leek weer naar een duel te gaan tussen Stéphane Peterhansel en Al-Attiyah, maar na assistentie kwam de Fransman flink in de problemen en moest hij voor de zoveelste keer met lede ogen aanzien hoe Al-Attiyah foutloos bleef. Niet dat de tweevoudige winnaar op veilig speelde, want in het slot haalde hij zelf nog eens de sloophamer boven om iedereen op achterstand te zetten. Hij pakte ruim 24 minuten op Peterhansel. Nani Roma reed weerom een slimme koers en pakt de tweede plaats algemeen terug in handen. Jakub Przygonski en Tom Colsoul eindigden met een achterstand van amper 7 minuten op een ontketende Al-Attiyah, en legde uiteindelijk beslag op de derde plaats. Hij knoopt daarmee aan met de podiumplaatsen van in het begin van de Dakar Rally.

Sébastien Loeb (Peugeot) begon een pak later door de speciale startorde vandaag. Hij kon profiteren van de lijnen van het eerste peloton en profiteerde optimaal om nog eens zwaar uit te halen. Uiteindelijk pakte hij 7 minuten terug op Al-Attiyah en klimt terug op die manier terug het podium op, op luttele seconden van de tweede plaats van de Spanjaard Roma.

In de algemene stand heeft Al-Attiyah nu 46 minuten voorsprong op Roma en Loeb, en 53 op Peterhansel. Als de Qatarees woensdag goed overleeft, wacht hem een nieuwe eindzege, na 2011 en 2015.

Bij de motoren was er meteen drama, want leider Ricky Brabec moest zijn Honda snel aan de kant zetten met een motorbreuk. Daardoor een stevige ommezwaai in het algemeen klassement. Matthias Walkner (KTM) pakte nipt de dagzege voor Pablo Quintanilla (Husqvarna). Toby Price (KTM) klokte een derde tijd, maar schuift wel door naar de leiding. Hij heeft welgeteld één minuut voorsprong op Quintanilla na ongeveer 2.500 kilometer wedstrijd. Matthias Walkner is derde op 6'35. Hier zijn de seconden van tel, want Sam Sunderland (KTM) is amper drie seconden verwijderd van het podium. Adrien Van Beveren is op regelmaat vijfde, nog net binnen de tien minuten.

Bij de trucks is de Belg Peter Willemsen (Iveco) omstreeks half negen nog niet binnen. Gerard pakte een tweede plaats en komt op 40 minuten van de kop Edouard Nikolaev (Kamaz) 36 minuten gestrand was.

Morgen krijgen de rijders opnieuw een proef in lusvorm voorgeschoteld. Nog eens dik 300 kilometer tegen de klok, van Pisco naar Pisco. Wie aankomt heeft de finish quasi binnen handbereik op de voorlaatste dag.

Situatie om 20u30

Foto: Dakar ASODit artikel werd gepubliceerd door Sandro Delaere in Dakar Rally Raid op dinsdag 15 januari 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • LTF

Copyright 2000-2022 Autosport.be - Contacteer ons