van der Horst

David Bozga wint derde editie van Beker van België

David Bozga
David Bozga
Gisteren stond de derde editie van de Beker van België op het programma, een eendaags evenement georganiseerd door Valkyrie Exype op iRacing. Vanaf 13 uur 's middags werden eerst de kwart- en halve finales afgewerkt, tot het summum in de avond volgde met de finale en dit allemaal op het virtuele circuit van Sebring. Het event draaide uiteindelijk uit op een dominerend vertoon van David Bozga, die Jonathan Poulet en Renzo Uylenbroeck van de titel hield.
  • STX Motorhomes
Start 2023 Finale Beker van België
Start 2023 Finale Beker van België
Na de kwart- en halve finales kon telkens de top twaalf doorstoten, totdat er nog maar 24 piloten overbleven om te strijden voor de eindwinst. Bozga begon daarbij al met de pole te pakken. De koppositie kon hij ook zonder problemen omzetten in de race, met een uiterst alerte Poulet in zijn zog. Maar nog voor de eerste ronde compleet was, verloren we met Senne Lanssens en Hugo Bemelmans al twee prominente figuren uit de vorige twee ronden. Beiden werden aangereden in de eerste bochten en moesten opgeven. Ondertussen was Bozga zijn voorsprong aan het uitbouwen op Poulet, uittredend kampioen Hugo Deschamps en Christophe Herbigneaux, die zelf onderling een hevige strijd om de tweede plaats uitvochten. Al kregen we dan plots het nieuws dat alle vier een tijdstraf van vijf seconden kregen, iets waar rekening mee gehouden moest worden voor het verdere verloop van de wedstrijd.

Jonathan Poulet, Hugo Deschamps en Christophe Herbigneaux in strijd om plaats twee
Jonathan Poulet, Hugo Deschamps en Christophe Herbigneaux in strijd om plaats twee
Gezien deze finale 90 minuten duurde was er ook een verplichte pitstop bij. Bozga besloot die als eerste af te werken, terwijl het trio Poulet, Deschamps en Herbigneaux dit een ronde later deden. Maar terwijl ze met drie binnen gingen, kwamen er maar twee de baan terug op. De uittredende winnaar van vorig jaar bleef staan nadat hij te snel door de pits reed en een penalty van 40 seconden kreeg. Deschamps zag zo zijn kans op een tweede titel op rij in rook op gaan en besloot op te geven. Hierdoor viel de druk op Poulet ook weg, maar Bozga bijhalen lukte hem niet. Uiteindelijk eindigde de Valkyrie Exype-piloot op net geen zes seconden van de winnaar. Herbigneaux van zijn kant kwam als derde over de meet, maar gezien Uylenbroeck - die constant als vierde hing - nog binnen de vijf seconden kwam, pakte hij door de straf van Herbigneaux toch het laagste podiumtrapje over.

Simon Halkin vervolledigde de top vijf, terwijl Simon Heck op plaats zes over de meet ging. Corentin Lassine, Jeroen Vatlet, Jonathan Robberechts en Jeremy Vangrinsven maakten de top tien compleet. Tot slot kunnen wij ook niet anders dan de organisatie feliciteren. Heren als Adrien Debois en co leidden alle zeven wedstrijden in goede banen, met een prachtig eindresultaat tot gevolg.

Foto's: Simon Heck



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Simracing op maandag 13 maart 2023.
  • LTF

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons