van der Horst

Daytona 24: Cadillac licht bedreigd, Mazda valt door de mand

Action Racing Express - Cadillac DPi-V.R
Action Racing Express - Cadillac DPi-V.R
Na vier uur wedstrijd in de 56ste editie van de 24 Uur van Daytona, openingsmanche van het IMSA WeatherTech Sportscar Championship, blijft Cadillac, met de #5 van Albuquerque-Fittipaldi-Barbosa (Action Racing Express), vasthouden aan de leidersplaats. De winnaar van 2017 krijgt wel concurrentie van de andere DPi's. Mazda is dan weer de grootste ontgoocheling van de eerste kilometers: beide wagens lijken een kruis te mogen maken over hun zegeambities.
Al in de eerste minuten van de wedstrijd werd duidelijk dat Cadillac net wat meer rauwe snelheid in huis had dan de tegenstanders. Helio Castroneves (Acura DPi), die vanop de eerste startrij aan de debatten mocht beginnen, zakte vrijwel meteen terug achter de vier Amerikaanse prototypes. Het merk uit Detroit maakte er een leuke onderlinge strijd van, terwijl de uitputtingsslag daarachter zijn tol eiste.

Beide Mazda RT24-P zijn zo goed als uitgeschakeld voor de overwinning - alleen een vlekkeloos vervolg en minstens acht neutralisaties kan de Japanse constructeur nog redden. Nissan verloor met de auto van Pipo Derani al drie ronden door schade, al betekent dat in Daytona nog niet het einde. Voor beide Europese Oreca bedraagt de achterstand al een ronde, terwijl Fernando Alonso (United Autosports Ligier) volgt op iets meer dan een minuut van de Cadillac van Albuquerque-Fittipaldi-Barbosa (Action Racing Express).

Ford te sterk in GTLM?

Chip Ganassi Racing - Ford GT
Chip Ganassi Racing - Ford GT
Helemaal vooraan weinig strijd in de GTLM-klasse, de 'schuld' van beide Ford GT, die zich losrukten van het peloton. Een van beide wagens viel naar de kelder van het klassement terug na een iets te lange pitstop, maar is intussen alweer opgeklommen naar de derde stek. Müller-Hand-Bourdais leiden, Laurens Vanthoor (Porsche) heeft wat terrein moeten prijsgeven en ligt zevende. BMW presteerde opvallende sterk in de beginfase, maar heeft nu toch de rol wat moeten lossen.

Riley Motorsports - Mercedes-AMG GT3
Riley Motorsports - Mercedes-AMG GT3
In de GTD is de leidersplaats voor de #33 Mercedes-AMG van het viertal Keating-Bleekemolen-Stolz-Christodoulou (Riley Motorsports), achtervolgd door de Land Motorsport Audi van de broers van der Linde, Jeffrey Schmidt en Chris Mies. Louis Machiels geraakt met zijn GRT Lamborghini niet weg uit de achterhoede.

Klik hier voor de tussenstand na vier uur.

Foto's: IMSA, Chip Ganassi Racing Team, Mercedes-AMG Customer RacingSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 28 januari 2018 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Roar before the Rolex 24.
  • G&A Motors Motorsport

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons