van der Horst

Daytona 24H: komt er een einde aan de zegereeks van Cadillac?

Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi
Wayne Taylor Racing - Cadillac DPi
Al drie edities op rij is Cadillac ongeslagen in de 24 Uur van Daytona, openingsmanche van het Weathertech Sportscar Championship. De DPi-V.R is dominant in de Noord-Amerikaanse uithoudingsrace, maar de concurrentie is beter voorbereid dan ooit. In de GT-categorieën strijden Laurens Vanthoor (Porsche in GTLM) en zijn broer Dries (Audi in GTD) mee voor de overwinning.
Klik hier voor alle nuttige informatie:
Deelnemerslijst - spotters guide - live stream - live timing - tijdsschema


De twee teams die Cadillac de voorbije seizoenen succes bezorgden, zijn er ook in 2020 opnieuw bij: Wayne Taylor Racing, ditmaal zonder Fernando Alonso, en Whelen Engineering Racing zetten beide één exemplaar in. Het laatstgenoemde team deed het tot en met vorig jaar met twee wagens, maar de Cadillac van Joao Barbosa, Loic Duval en Sébastien Bourdais wordt voortaan ingeschreven door JDC-Miller Motorsports. Dat team brengt wel een tweede wagen aan de start, al maakt die op papier minder kans op de overwinning.

Acura kwam vorig jaar nog op de derde podiumplaats terecht, maar op basis van de testdagen begin januari lijkt Mazda de grootste zegekandidaat te zijn. De Japanse constructeur heeft de 24 Uur van Daytona in de afgelopen jaren nooit probleemloos tot een goed einde kunnen brengen en Team Joest zal zichzelf dus moeten overtreffen om een van beide prototypes als winnaar over de eindmeet te laten rijden. Ook Acura brengt uiteraard weer twee wagens aan de start, maar beide merken zijn dus numeriek in het nadeel ten opzichte van de titelverdediger.

In de LMP2-categorie starten komend weekend amper vijf wagens. Alle ogen zullen dus vooral gericht zijn op de zegestrijd in het algemene klassement, al mogen ook de GT-categorieën, ondanks het vertrek van Ford, niet uit het oog verloren worden.

Twee broers verdedigen de Belgische kleuren

Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Porsche GT Team - Porsche 911 RSR
Laurens Vanthoor heeft een speciale band met de Verenigde Staten: niet alleen houdt de Limburger ervan om er tijd door te brengen, hij is er bovendien nog eens erg succesvol. Samen met Earl Bamber won hij vorig seizoen het GTLM-kampioenschap met zijn officiële Porsche 911 RSR, die deze winter nog eens aan een evolutie onderworpen werd. Onze landgenoot vormt opnieuw een team met de Nieuw-Zeelander en de Fransman Mathieu Jaminet, in een wedstrijd die hij nota bene nog nooit won.

De tegenstand komt vooral uit het kamp van BMW, dat met zijn M8 GTLM al twee volledige seizoenen ervaring heeft in Noord-Amerika. Ferrari is met één exemplaar van de 488 - ingezet door Risi Competizione - wat benadeeld en Corvette komt voor het eerst aan de start met de C8.R. Die gloednieuwe bolide is voor het eerst uitgerust met een atmosferische motor die centraal achteraan werd gepositioneerd. Een uitdaging dus voor de troepen van Pratt & Miller.

WRT Speedstar Audi Sport - Audi R8 LMS Evo
WRT Speedstar Audi Sport - Audi R8 LMS Evo
Met negen verschillende merken en achttien deelnemers is de GTD-klasse (voor GT3-bolides) opnieuw erg stevig gestoffeerd. In een categorie waar Belgen nochtans kind aan huis zijn, is Dries Vanthoor onze enige vertegenwoordiger. Hij start weliswaar op een Audi R8 LMS - de enige in het deelnemersveld - van het Belgische WRT, samen met Mirko Bortolotti, Daniel Morad en Rolf Ineichen. Zij nemen de handschoen op tegen Porsche, BMW, Mercedes, Aston Martin, Lamborghini, Ferrari, Acura en Lexus.

Met 38 deelnemers bereikt de 24 Uur van Daytona een historisch dieptepunt, mede door de leegloop bij de prototypes en het vertrek van de Ford GT van Chip Ganassi Racing. Mogelijk staat er zaterdag nog een auto minder aan de start: de Porsche van Black Swan Racing werd tijdens de eerste vrije training zwaar beschadigd en lijkt niet zeker van een verdere deelname.

Foto's: Porsche Motorsport - Audi Sport - Wayne Taylor Racing

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I posted this a year ago. It‘s still black. Time to change that dream into reality. #Big4

Une publication partagée par Laurens Vanthoor (@laurensvanthoor) le
Schrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op donderdag 23 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • Heinz Performance

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons