van der Horst

Daytona 24H: Mazda en Porsche zetten kwalificatie naar hun hand

Mazda DPi - Oliver Jarvis
Mazda DPi - Oliver Jarvis
Oliver Jarvis is en blijft een specialist van het circuit van Daytona. In zijn Mazda was hij voor het tweede jaar op rij onklopbaar tijdens de kwalificatiesessie voor de 24 uursrace van het Weathertech Sportscar Championship. Porsche domineerde in beide GT-categorieën, al greep onze landgenoot Laurens Vanthoor wel nipt naast de pole positie in GTLM.
Mazda DPi
Mazda DPi
Mazda en Oliver Jarvis behoorden zonder enige twijfel tot de favorieten voor de pole positie in de 24 Uur van Daytona. De Brit presteerde volgens de verwachtingen, en kan enkel gefrustreerd zijn omdat hij een paar honderdsten boven zijn eigen ronderecord bleef. Mazda (Jarvis-Nunez-Pla) start zaterdag dus op pole positie, voor de Acura van het trio Montoya-Pagenaud-Cameron. De andere Acura bracht de sessie tot een vroegtijdig einde door in handen van Ricky Taylor de bandenmuur te raken in de chicane.

De pole positie in LMP2 ging naar de Oreca 07 van het viertal Boulle-Aubry-Keating-Trummer (PR1 Mathiasen Motorsports). In die tweede prototypecategorie moet de amateurrijder verplicht de kwalificatie afwerken.

Porsche zwaait de plak in GT

Nick Tandy - Porsche
Nick Tandy - Porsche
Er was weinig te beginnen aan de Porsche 911 RSR in de GTLM-klasse, waar het Duitse merk het opneemt tegen Corvette, BMW en Ferrari. De vier merken eindigden ook gegroepeerd in die volgorde. Porsche was een klasse apart, waardoor Nick Tandy en Laurens Vanthoor onder elkaar mochten uitmaken wie zaterdag vooraan start. De Brit, die het stuur deelt met Matt Campbell en Fred Makowiecki, was enkele honderdsten van een seconde sneller dan onze landgenoot. Alleen een van de Corvettes moest minder dan een halve seconde toegeven.

WRT Audi R8 LMS - Rolf Ineichen
WRT Audi R8 LMS - Rolf Ineichen
In GTD is het verplicht om een rijder met een Silver- of Bronze-statuut in te schakelen voor de kwalificatiesessie. Geen Dries Vanthoor dus op de Audi R8 LMS GT3 van WRT, maar wel de Oostenrijkse amateurrijder Rolf Ineichen, die zeker en vast geen slecht figuur sloeg. De Belgische Audi werd zesde in een categorie die gedomineerd werd door de Porsche 911 GT3-R van Dennis Olsen, Zacharie Robichon, Lars Kern en Patrick Pilet (Pfaff Motorsports).

De race start zaterdag om 19.35u Belgische tijd, zoals het er nu naar uitziet in droge omstandigheden.

--- UITSLAG KWALIFICATIESESSIE 24 UUR VAN DAYTONA (PDF) ---
--- UITSLAG EERSTE VRIJE TRAINING (PDF) ---
--- UITSLAG TWEEDE VRIJE TRAINING (PDF) ---

Foto's: IMSA, Porsche, Mazda newsroom & Audi SportSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op donderdag 23 januari 2020 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • LTF

Copyright 2000-2020 Autosport.be - Contacteer ons