van der Horst

Daytona: Na 16H: Action Express Racing leidt, BMW lijdt

Action Express Racing - Cadillac V-Series.R
Action Express Racing - Cadillac V-Series.R
Zestien uur zitten er op in de 62ste editie van de Rolex 24 at Daytona en de Action Express Racing heeft nog steeds de leiding in handen. Vooral in handen van Pipo Derani kwam de wagen tot leven, ging de Porsche Penske Motorsport #6 voorbij om hem dan achter zich te houden. Dit terwijl BMW problemen kenden met beide wagens en Cadillac Racing de wagen in de garages parkeerden met mechanische problemen.
BMW M Team RLL - BMW M V8 Hybrid
BMW M Team RLL - BMW M V8 Hybrid
Na halfweg begonnen de volgende GTP's de eerste krakjes in hun schild te vertonen. Dat geldde vooral voor Dries Vanthoor, die zich zijn debuut in de topklasse anders had voorgesteld. Bij het uitkomen van de eerste bocht viel zijn BMW M Hybrid V8 stil en de Limburger kreeg hem niet meer aan de praat. Ook het wegtakelen van de wagen verliep allesbehalve vlot. Eens de wagen toch achter de muur geraakte, duurde het niet al te lang voordat hij terug de baan op kon.  Volgde een penalty omdat men aan de wagen sleutelde tijdens een gesloten pitlane zodat de bolide momenteel tegen een achterstand van vijftien ronden aankijkt. Ook de zusterwagen moest de garages opzoeken voor wat reparaties. Die volgt op negen ronden van de leiders.

Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Porsche Penske Motorsport - Porsche 963
Waar we wel afscheid van moesten nemen was de Cadillac van Cadillac Racing. Renger van der Zande viel stil even na de herstart en moest ook weggetakeld worden. Helaas konden de mensen van Chip Ganassi Racing de wagen niet meer aan de praat krijgen, waardoor Action Express Racing nog de enige Cadillac in de race is. Deze heeft ook voorlopig de leiding, met de Porsche Penske Motorsport #6 van Laurens Vanthoor als voornaamste sparring partner. Ook de Wayne Taylor Racing with Andretti Acura #40 heeft zijn ronde achterstand kunnen wegwerken en blijft nog steeds in de running voor de winst. Ook de overige drie Porsche's hangen nog steeds in dezelfde ronde, waaronder Proton Competition Mustang Sampling met Alessio Picariello.

Iron Dames - Lamborghini Huracan GT3 Evo II
Iron Dames - Lamborghini Huracan GT3 Evo II
In GTD wordt de top vijf bekleed door degenen die bovenaan staan in GTD Pro, waarvan vier voorlopig in dezelfde ronde. Daar heeft de BMW van Paul Miller Racing de leiding met een riante voorsprong op de Corvette #4. Al ging de aandacht vooral naar het duel tussen de Risi Competizione Ferrari en de Corvette Racing #3.
In GTD gaat de Lone Star Racing Mercedes aan de leiding, voor de Triarsi Racing Ferrari en de Iron Dames Lamborghini, die ook zijn ronde heeft kunnen terugwinnen. Frédéric Vervisch ligt met zijn Ford Mustang GT3 voorlopig zesde in GTD Pro, terwijl Jan Heylen met de Wright Motorsports Porsche als tiende in GTD geklasseerd staat.

Riley - Oreca 07 Gibson
Riley - Oreca 07 Gibson
Tot slot zwaait Era Motorsport voorlopig de plak in LMP2, met Tower Motorsports als tweede en CrowdStrike by APR op een derde plek. Voorlopig zijn er nog vijf bolides binnen dezelfde ronde, met onder meer de Riley Oreca van Felipe Massa met Andy Jaenen als spotter.

Foto's: Racing International Photography/Günter Kortmann



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in IMSA WeatherTech SportsCar Championship op zondag 28 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Rolex 24 at Daytona.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons