van der Horst

De Belgian Audi Club en Team WRT moeten ondanks zware inspanningen hun Blancpain titels afgeven

Belgian Audi Club Team WRT
Belgian Audi Club Team WRT
De droom om de titel bij de piloten en teams in de Blancpain Endurance Series voor een derde jaar op rij te winnen, werd niet gerealiseerd. Toch heeft het Belgian Audi Club Team WRT alles uit de kast gehaald in de 1000 km van de Nürburgring, maar dit bleek jammer genoeg niet voldoende. De uitdaging was niet min, maar ondanks een gunstigere Balance of Performance, bleken de Audi’s R8 LMS toch niet snel genoeg op de Duitse omloop, decor van de seizoensfinale. Ze slaagden er ook nooit in om hun rivalen voor te blijven. Uiteindelijk eindigden Vanthoor-Ortelli-Sandström op een 12de plek in de Pro Cup, net voor teamgenoten Mayr-Melnhof-Frey-Castellacci. Het trio Stippler-Rast-Mies, dat vooraf nog de meeste titelkansen had, moest opgeven na een contact waarbij de wagen werd beschadigd. Voor dit incident, dat zich in het laatste deel van de race voordeed, leek de wagen goed op weg naar een plaatsje in de top 5. Mies en Stippler worden uiteindelijk 5de in de eindrangschikking bij de piloten en het Belgian Audi Club Team WRT beëindigt het seizoen als vicekampioen. Het Belgische team focust nu op de FIA GT Series waar het nog volop meestrijd voor de titel.
Na de race heerste er een soort gevoel van onmacht in de stand van WRT.
Belgian Audi Club Team WRT - Vincent Vosse
Belgian Audi Club Team WRT - Vincent Vosse
"Zowel rijders als team hebben prima werk geleverd dit weekend, Er heerste een gevoel van ontgoocheling in het Belgische kamp na afloop van de lange wedstrijd op de Nürburgring, maar ook het gevoel dat het onmogelijk was om echt beter te doen.  Eerst en vooral wil ik in naam van iedereen van onze ploeg de nieuwe kampioenen, Maximilian Buhk en het team Marc VDS feliciteren", aldus Team Principal Vincent Vosse.
"Ze hebben het hele jaar lang knap werk geleverd en verdienen dan ook dit succes.  Wat onszelf betreft, was het al duidelijk in de eerste vrije trainingen dat we opnieuw achterop hinkten, ondanks de wijzigingen die werden aangebracht aan de Balance of Performance.  Gezien de omstandigheden hebben we gedaan wat we konden maar we wisten dat we vandaag niet echt in een positie verkeerden waarbij we zouden kunnen meedoen voor de titels.  En dan hou ik nog geen rekening met de incidenten tijdens de race zelf.  Een situatie die eigenlijk heel ons seizoen kenmerkt en best frustrerend is als je weet dat je met de Audi R8 over een uitstekende wagen beschikt, met de beste piloten werkt en kan rekenen op een team dat schitterend werk heeft geleverd.  Maar we stonden machteloos…  Alvorens eens goed na te denken over de toekomst, gaat alle aandacht uit naar de FIA GT Series.  We trekken naar de twee laatste meetings met een nog grotere motivatie en zullen er tot de laatste seconde knokken voor de eindoverwinning.”
 

Belgian Audi Club Team WRT
Belgian Audi Club Team WRT
In de Eifel was het dus reeds tijdens de vrije trainingen duidelijk dat dit wel eens een heel moeilijke uitdaging zou kunnen worden.  De Audi’s beschikten gewoon niet over voldoende vermogen om de strijd aan te gaan met hun voornaamste tegenstanders.  Uiteindelijk loodste René Rast de #13 naar een zesde tijd in de Pro Cup, terwijl Vanthoor een 13de en Mayr-Melnhof een 17de chrono lieten optekenen.  De race zelf, over 1000 km of 6 uren, het dubbel van een normale manche van de Blancpain Endurance Series, werd gereden op een droge piste maar onder een bij momenten zwaar bewolkte hemel. 

Belgian Audi Club Team WRT
Belgian Audi Club Team WRT
De #13, die nog over de meeste kansen beschikte in de strijd om de titel bij de piloten, nam een prima start en René Rast, Frank Stippler en Christopher Mies nestelden ze zich al vrij snel in de top 5.  Even lagen ze zelfs in derde stelling waardoor ze toch even volop liken te gaan meestrijden voor de titel.  Halfweg de wedstrijd verloor de wagen dan wat terrein door een lekke band.  Met het mes tussen de tanden trok de Duitse combinatie terug ten aanval maar een onzacht contact met een McLaren van ART Grand Prix, anderhalf uur voor het einde, leidde tot een breuk van de stuurinrichting.  De opgave was een feit.
 

Belgian Audi Club Team WRT
Belgian Audi Club Team WRT
Wagen #1 van Stéphane Ortelli-Laurens Vanthoor-Edward Sandström slaagde er niet in hetzelfde ritme te vinden en werd veroordeeld tot een strijd midden in het peloton, zeker nadat Stéphane Ortelli een drive-through kreeg omwille van te snel rijden onder geel.  De wagen zou uiteindelijk als 12de in de Pro Cup worden afgevlagd.
 


Belgian Audi Club Team WRT
Belgian Audi Club Team WRT
De #2 van Niki Mayr-Melnhof, Rahel Frey en Francesco Castellacci, die dit weekend zijn debuut maakte voor het Belgian Audi Club Team WRT, kende een behoorlijk wedstrijdverloop tot iets na twee uur racen.  Toen werd de Oostenrijker door een Porsche de grindbak ingeduwd en kwam zelfs even vast te zitten.  De baancommissarissen hielpen de Audi R8 LMS ultra terug op weg en ondanks het grote tijdverlies finishte hij als 13de in de Pro Cup.
 
Na een korte terugreis, gaat meteen alle aandacht uit naar de volgende afspraak : de 5de manche van de FIA GT Series, volgend weekend in het Spaanse Navarra.

Foto's: Georges De Coster

Blancpain Endurance Series - Ronde 5: Nürburgring, Duitsland
21 en 22 september 2013
 

Resultaat van de race (Pro Cup)
1. Schneider-Buhk-Götz (Mercedes SLS AMG) 178 ronden in 6u00m46s354
2. Leinders-Buurman-Martin (BMW Z4) + 18s298
3. Parisy-Leclerc-Soucek (McLaren MP4 12C) + 42s721
4. Skryabin-Bobbi-Pierguidi (Ferrari F458) + 1m24s294
5. Hoshino-Kane-Dumbreck (Nissan GT-R) +1 ronde
12. Ortelli-Vanthoor-Sandström (Audi R8 LMS ultra) +3 ronden
13. Frey-Mayr-Melnhof-Castellacci (Audi R8 LMS ultra) + 5 ronden
DNF Rast-Stippler-Mies (Audi R8 LMS ultra)   

Eindklassement bij de piloten (Pro-Cup) na 5 wedstrijden
1. Buhk (Mercedes SLS): 81 punten
2. Schneider-Götz (Mercedes SLS): 71
2. Leinders-Buurman-Martin (BMW Z4): 71
4. Ramos-Rigon-Zampieri (Ferrari F458): 50
5. Stippler-Mies (Audi R8 LMS ultra): 48
9. Sandström (Audi R8 LMS ultra): 31
15. Ortelli-Vanthoor-Rast (Audi R8 LMS ultra): 24
17. Lotterer (Audi R8 LMS ultra): 21
24. Halliday-Frey-Mayr-Melnhof (Audi R8 LMS ultra): 4

Eindklassement bij de teams (Pro-Cup) na 5 wedstrijden
1. Marc VDS Racing: 99 punten
2. Belgian Audi Club Team WRT: 60
3. Kessel Racing: 54
4. JRM Racing: 51
5. HTP Motorsport: 49  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons