van der Horst

De editie 2019 van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup wordt een grand cru!

Crecedo by Leader
Crecedo by Leader
Niet minder dan 129 wagens op de deelnemerslijst, ongeveer 575 rijders uit 23 verschillende landen, samenwerkingen met Hankook en Ladbrokes, talloze sterrijders aan de start, volop animaties, honderden passagiers in de Biplaces, een uitzonderlijke Web TV… Alles is in het werk gesteld om van deze Hankook 25 Hours VW Fun Cup, die dit weekend plaatsvindt in Spa-Francorchamps, een grand cru te maken!
Ieder jaar, in deze periode, begint de spanning te stijgen. De Hankook 25 Hours VW Fun Cup is niet alleen de grootste race van het seizoen in de VW Fun Cup powered by Hankook, het is veel meer dan dat! Het is een evenement dat ieder jaar duizenden toeschouwers naar het Circuit de Spa-Francorchamps lokt. Met de steun van Volkswagen en Ladbrokes vult organisator Kronos Events de paddock met talrijke animaties. Een kleine trein, springkastelen, de VW Oldtimer Parade, mountainbike trials, trampolines, vuurwerk, winkeltjes met kledij en juwelen… Ongeacht de leeftijd, er is voor ieder wat wils! En dat allemaal zonder geld uit te geven, want de toegang is volledig gratis voor wie online een uitnodiging heeft gedownload op de website www.volkswagen.be.
 
Zoals het geval is sinds 2016, zal een Web TV het evenement integraal uitzenden op de website van de VW Fun Cup, maar ook op het platform van Ladbrokes en RTBF Auvio. In de paddock, rond het circuit of elders ter wereld kunt u de race dus in perfecte omstandigheden volgen. Dankzij talloze reportages en liveshows kunt u bovendien in de wandelgangen duiken van een wedstrijd die duidelijk niet is als alle andere.
 
Welke andere race kan pronken met een startgrid van 129 identieke wagens? Welke andere meeting ontvangt ongeveer 575 rijders, afkomstig uit 23 verschillende landen? In welke andere wedstrijd is het mogelijk om zelf deel uit te maken van de actie door plaats te nemen aan boord van een Biplace om, zowel overdag als ‘s nachts, de beroemde Raidillon te trotseren? En welke andere race is zo fun? Zoek niet langer, alleen de Hankook 25 Hours VW Fun Cup beantwoordt aan alle criteria!
 
Op sportief vlak oogt de editie 2019 bijzonder veelbelovend. Onder de honderden amateurrijders die vooral komen om zich te amuseren tijdens een unieke wedstrijd, trekken een twintigtal teams – minstens – naar de Ardennen met de intentie om zondag om 17 uur op het podium plaats te nemen. Een korte troepenschouwing.
 
Wie klopt Allure Team?
 
Al prijken er op het lijstje zegekandidaten heel wat grote namen, toch is er één bezetting die als torenhoog favoriet mag beschouwd worden. Allure Team won de race maar liefst viermaal de laatste vijf edities en zijn befaamde VW Fun Cup #277 zal ook dit jaar in het middelpunt van de belangstelling staan. De troepen van Jean-François Olivier beschikken met Cédric Bollen, Gilles Debrus, Sébastien Kluyskens en Frédéric Bouvy opnieuw over het winnende kwartet van vorig jaar. Daaraan hebben ze een vijfde rijder toegevoegd in de persoon van Sam Dejonghe met maar één doel: een vijfde triomf, wat Cédric Bollen meteen ook zou bombarderen tot recordhouder qua aantal zeges. De wedstrijdervaring, de snelheid en de betrouwbaarheid van de #277 zullen zonder twijfel de belangrijkste troeven vormen, maar de concurrentie lijkt sterker dan ooit tevoren.
 
Milo Racing, de VW Fun Cup-kampioen uit 2018, streeft nog altijd naar die allereerste zege in de 25 Hours en beschikt over enkele zeer sterke argumenten binnen zijn drie bezettingen die allemaal onder de vlag Socardenne by Milo in actie treden. De #149 (Kevin Balthazar-Martin Leburton-Benjamin Kaivers-Alexandre Renneteau-Romain Degeer), de #280 (Kevin Caprasse-Lorenzo Donniacuo-Christophe Nivarlet-Matteo Raspatelli-Ludovic Bellinato) en de #289 (Julien Ménard-Tom Rensonnet-Logan Jadot-Giovanni Scamardi-Nicolas Bever) mikken allemaal op de hoogste podiumtrede.
 
Ook DRM heeft meerdere troefkaarten in handen. De #2 DRM Autographe (Amaury Richard-Gilles Smits-Stéphane Lémeret-Edouard Mondron), de #299 DRM Coyote (Rodrigue Gillion-Matthieu de Robiano-Nico Verdonck-Maxime Martin) en de #499 DRM Art Blanc Tourneur (Guillaume Mondron-Simon Tourneur-Emile De Dryver-Nicolas Taeymans-Frédéric Caprasse) zakken beslist niet naar Spa af om een figurantenrol te spelen!
 
Jac Motors veroverde vorig jaar de titel van vicekampioen en kan op twee snelle bezettingen rekenen op de #44 (Laurent Jaspers-Hubert Bauthier-Pieter Verlinde-Robèr Romviel) en de #269 (Mathieu Detry-Stéphane Perrin-Sébastien Incardona-Simon Mirguet).
 
In de Comtoyou Racing-clan mikken enkele rijderscombinaties op regelmaat en ervaring om het podium van het team uit Waterloo uit 2018 te herhalen. De #291 (Dominique Bustin-David Dermont-Gilles Verleyen-Maxime Lieutenant-Koen De Wit) en de #274 van Flying Chicken by Comtoyou Racing (Julien Collette-Guillaume Swaelens-Frédéric Taminiaux-Tristan Földesi-Nicolas Baert) lijken het sterkst voor de dag te zullen komen.
 
Voormalig wereldkampioen wielrennen Tom Boonen zal na zijn top 10-plaats van afgelopen jaar ditmaal voor de derde keer aan de start verschijnen van de 25 Hours – en niet zonder ambitie. Hij vormt een team met Johan Huygens, Marnik Battryn en Matts Breckpot op de #415 van Clubsport Racing by Allure. Een viertal dat weleens voor de verrassing zou kunnen zorgen! Leader Racing van zijn kant kan ook hoge ogen gooien met een zeer jonge bezetting (Nygel Verhaeren-Paul Theysgens-Mardeen Benjamin-Arthur De Dryver-Quentin Denis) op de #65. Met Gino Bux, John Wartique en Romain Ickx (de zoon van Jacky) aan de zijde van Pierre-André Guillaume en Steve Dams, zal ook de #500 van PYRAT by Milo aandacht opeisen.
 
Ambitieuze gelegenheidsrijders en grote namen aan de start
 
Zoals steeds verwelkomen de Hankook 25 Hours VW Fun Cup teams die niet het volledige kampioenschap betwisten. En heel wat onder hen mikken duidelijk op de zege bij de belangrijkste afspraak van het seizoen!
 
De #421 DDK Mega Fun Team zal namelijk twee sterren uit het FIA WTCR (de wereldbeker voor toerismewagens) huisvesten. De Fransen Yann Ehrlacher en Jean-Karl Vernay vervoegen namelijk Pierre-Yves Corthals, Stéphane Boulanger en Claude Pirson.
 
Om het gebruikelijke drietal (Pierre Lalmand-Timo Van Impe-Michaël Leenders-Philippe Lemoine) te versterken, doet de #424 Groupe Lemoine by M3M een beroep op Frans GT-kampioen Grégory Guilvert.
 
Ook opletten geblazen met de #24 van Petrolheads (Stephan Talpe-Pol Van Pollaert-Jean Glorieux-Guillaume Dumarey), die in 2016 nog op de tweede podiumtrede eindigde, net als de #888 van AC Motorsport (Benoit Philips-Jérôme Heinen-Benedetto Noberasco-Ugo de Wilde) en de Frans-Belgische combinaties op de #288 Orhes Racing (Olivier Pernaut-Guillaume Bréard-Pierre Yves Rosoux-Arnaud Tsamere) en de #400 TFE by DN’S (Paul Corduan-Clément Dub-Laurent Dub-Julien Susanna-Grégory Servais).
 
En zelfs al viseren ze niet het grote succes van het algemene podium, toch zullen enkele ronkende namen uit de internationale autosportscène deze unieke race (her)ontdekken. Onder hen Éric Bachelart, Marino Franchitti, Mario Moraes (ex-Indy-Car), Johnny Mowlem (GT) en Rafael Suzuki (Braziliaanse Stock Car).
 
Biplaces: een open strijd! 
 
De Biplace-categorie laat honderden passagiers proeven van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup, maar biedt natuurlijk ook een bijzonder interessante race in de race. Onder de 24 deelnemende teams dragen enkele een favorietenrol, te beginnen met de titelhouders van de #365 Carpass LRE by DRM (Stéphane Lémeret-Miguel Coppieters-Edouard de Braekeleer-Philippe Reynens-Gautier Engisch-Jean-Luc Heymans-Alexis van de Poele) of de winnaars van 2017, de #342 Monster Trendy by Milo (Francis Plunus-Eric Jardon-Sarah Bovy-Jean-Pierre Van de Wauwer). Opgepast ook voor de #356 Socardenne by Milo, vorig jaar op het podium en goed voor een prachtige line-up (Pascal Amand-Bart Ooms-Kevin Balthazar-Kevin Caprasse-Christophe Nivarlet-Tom Rensonnet-Lorenzo Donniacuo-David Nevers-Martin Leburton-Julien Ménard).
 
Bij de andere vaste waarden vinden we de #361 Credeco by Leader (Philippe Denis-Xavier Gérard-Norbert Camara-Marc-Olivier Van Oppens-Jérôme Gérard), die tijdens het Franco Fun Festival heeft bewezen dat de zege tot de mogelijkheden behoort, maar ook in het oog te houden zijn de #364 CG Racing-IEPS (Maxime Musin-Martin Brunet-Pierre Sibille) en de #378 Acome Events (Marc Lognard-Jérôme Heinen-Cédric Cherain-Yves Noël).
 
Enkele teams die alleen de 25 Hours betwisten, hopen de bovenhand te nemen op de vaste deelnemers aan het kampioenschap. Ladbrokes.be, sponsor van het evenement, speelt eveneens mee op het circuit met de Biplace #311 bestuurd door een te duchten trio (Jérôme Farinaux-Fabio Kieltyka-Jérémy Peclers) dat een grote groep passagiers zal meenemen… en mikken op de zege!
 
De #323 TML van de familie de Liedekerke (Baudouin, Xavier en Sylvain) en hun vrienden Charles-Bernard Héger en Alain Jadot zal dan weer in de schijnwerpers staan door de passagiers van Cap 48, maar Baudouin de Liedekerke viert tegelijk ook zijn twintigste deelname aan de 25 Hours.
 
Het is onmogelijk om alle kandidaten op een top 5-notering op te sommen, maar de strijd in Biplace wordt er een om van dichtbij te volgen!
 
De vrije trainingen (60’) vinden vrijdag plaats om 12.15 uur, voor drie uur kwalificatie vanaf 18.05u en vervolgens de langverwachte Super Pole-sessie om 21.15 uur. Voor de start van de Hankook 25 Hours VW Fun Cup, geprogrammeerd op zaterdag om 16 uur, zal het voorprogramma, dat bestaat uit de Westfield en Mazda Cup, de race van de BGDC en het 750MC-peloton, maar ook het Belcar Endurance Championship, het publiek opwarmen. Alles is dus klaar voor een uitzonderlijk weekend. We kruisen de vingers dat de weergoden het evenement goedgezind zijn!

Persbericht VW Fun CupDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in VW Fun Cup op dinsdag 9 juli 2019 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting 25H VW Fun Cup.
  • De Swert Opticiens

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons