van der Horst

De eeuweditie van de 24 Hours of Spa is gelanceerd

De nieuwe Aston Martin GT3 van Comtoyou en de WRT BMW M4 GT3 aan de ingang van de Abdij van Stavelot
De nieuwe Aston Martin GT3 van Comtoyou en de WRT BMW M4 GT3 aan de ingang van de Abdij van Stavelot
De CrowdStrike 24 Hours of Spa viert dit jaar zijn honderdste verjaardag. Gisteren werd het eeuwfeest officieel gelanceerd in de Abdij van Stavelot en ook Autosport.be was van de partij. Aan de inkom stonden alvast heel wat racewagens van vroeger en nu te blinken, al dan niet ex-winnaars van de etmaalrace. Organisator SRO, de Royal Automobile Club of Belgium en het circuit van Spa-Francorchamps hadden voor de presentatie de pers, teamleden en ex-winnaars verzameld in één van de statige zalen van de abdij.
  • Dreamdrive
De nadruk lag vooral op de 24 speciale acties die plaatsvinden in het kader van de 24 Hours of Spa en die als doel hebben om de fanbeleving nog groter te maken. We lijsten er voor u graag een aantal belangrijke daarvan op:

De voorstelling kon op een grote opkomst rekenen, vooraan herkennen we François Cornelis (RACB) en Stéphane Ratel (SRO)
De voorstelling kon op een grote opkomst rekenen, vooraan herkennen we François Cornelis (RACB) en Stéphane Ratel (SRO)
*** Historische races: Er worden een tachtigtal toerismewagens uit de periode 1966-2000 en GT-wagens uit de periode 1993-2013 verwacht. De GT's zullen twee wedstrijden afwerken in het voorprogramma, de toerismewagens eentje, telkens van 40 minuten.

*** Inside 24 Hours: De fans zullen meer dan ooit een kijkje achter de schermen kunnen nemen. Zo is er de Track Walk, de Grid Walk en staan er bezoekmomenten gepland aan onder andere de wedstrijdleiding, de perszaal en de tv-studio's.

*** Kinderen aan het feest: Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang en er komt voor de jonge fans ook een Kids Village. Op donderdag worden scholen uit de regio uitgenodigd om getuige te zijn van de vrije trainingen en kwalificaties.

*** Parade en voetbal: Tijdens de parade naar Spa op woensdag wordt deze keer ook een deel van het oude circuit aangedaan, met bochten als Burnenville, Malmedy, Masta en la Carrière. Ook de voetbalfans worden niet vergeten, die dag spelen de Rode Duivels op het EK en zal een groot scherm worden voorzien aan het gemeentehuis van Spa.

Oud-winnaars Jean Pierre Gaban en Marc Duez tekenden ook present
Oud-winnaars Jean Pierre Gaban en Marc Duez tekenden ook present
*** Een nieuw fandorp: Naast de traditionele souvenirwinkels en simulatoren is er voor de fans ook de mogelijkheid om echt te racen en wel op de kartingpiste achteraan op het circuit. Hiervoor wordt een pendeldienst (treintje) voorzien.

*** Gallery of Time: Op het dak van het pitgebouw wordt een tijdelijke tentoonstelling ingericht over de historie van de 24 Hours of Spa, waar talrijke wagens en foto's geëxposeerd worden.

*** Een evenement binnen ieders handbereik: Vijftien grote schermen worden voorzien langs het circuit, de FM-radiofrequentie met live-commentaar en de social media-kanalen van de GT World Challenge moeten ervoor zorgen dat de fans ter plaatse niets hoeven te missen van de wedstrijd.

*** Meer plaats in de tribunes: Een samenwerking met Spa Grand Prix zorgt ervoor dat, naast de permanente tribunes, er ook nog eens zes extra tijdelijke exemplaren ter beschikking staan van de fans. En deze zijn bovendien gratis voor houders van een algemeen inkomticket.

*** Live in het hart van de race: Ook aan wie de wedstrijd van thuis wil volgen is gedacht. Via het officiële YouTube-kanaal GTWorld zullen tijdens het weekend meer dan 70 uur aan livebeelden worden uitgezonden.

*** Natuurlijk zullen er ook muziekoptredens zijn, maar nu tevens op donderdagavond en vrijdagavond. Als het weer het toelaat vindt zaterdagnacht het traditionele vuurwerk plaats.

*** Trophée Paul Frère: Vanaf dit jaar wordt de beste Belg in de uitslag beloond met de Trophée Paul Frère, als hommage aan de man die de 24 Uur opnieuw lanceerde in 1964. Als twee Belgen het stuur delen van de winnende wagen, wordt er rekening gehouden met de snelste ronde.

Foto's: Georges De Coster  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons