van der Horst

De Greenpower Challenge komt naar België

Greenpower CEO Pierre De Canniere bij één van de wagens
Greenpower CEO Pierre De Canniere bij één van de wagens
De Greenpower Challenge bestaat al 23 jaar in het Verenig Koninkrijk en is nu klaar om ook België te veroveren. De Belgische Greenpower Challenge wordt georganiseerd door Greenpower Benelux en bestaat uit een aantal events en races voor lichte elektrische wagens. De opbouw van die wagens wordt toevertrouwd aan scholen die daarvoor de sponsoring en hulp krijgen van bedrijven. In enkele wedstrijden nemen de verschillende kandidaten het dan tegen elkaar op. Een eerste finale wordt er trouwens georganiseerd op 22 april op Circuit Zolder.
Greenpower Challenge wagen
Greenpower Challenge wagen
Aan de basis van de Greenpower Challenge ligt het feit dat steeds minder studenten kiezen voor een STEM richting (Science, Technology, Engineering & Mathematics) waardoor er een structureel tekort is aan technisch geschoold personeel in de automobielsector. Tevens is de communicatie tussen scholen en bedrijven dikwijls ver van optimaal. Voor die problemen probeert de Greenpower Challenge een oplossing te bieden.

Met de Greenpower Challenge probeert men scholieren en studenten warm te maken voor techniek en technologie. Klassen met hun leerkracht nemen immers deel aan de “Design, Build, Race” uitdaging. Dat wil zeggen zij bouwen een elektrisch aangedreven racewagen en komen er in races mee uit tegen andere klassen en scholen in de Belgische Greenpower Challenge. De bedoeling is dat de wagens anderhalf uur racen zonder “bijtanken”. Later volgt er een nog internationale finale.

Het basispakket: buizenchassis, motor en batterijen
Het basispakket: buizenchassis, motor en batterijen
Vermits de challenge zich richt tot middelbare- en technische scholen en zelfs de laatste twee jaren van de lagere school, wordt het concept voor het bouwen van de wagen eenvoudig gehouden. Bedrijven of garages sponsoren een wagen en krijgen daarvoor van de organisatie een “bouwpakket” nodig om een wagen op te bouwen. Dat pakket bestaat uit het materiaal voor een buizenchassis, een elektrisch motortje en twee batterijen. Die bedrijven zoeken dan een schoolklas die de wagen wil bouwen en inzetten, waardoor er tussen beide partijen een samenwerking ontstaat. De leerlingen mogen dan de wagen verder uitbouwen en van een eigen koetswerk voorzien. Ook technische verbeteringen worden toegelaten zolang er aan de motor en de batterijen niet geraakt wordt. Hiermee hoopt men de leerlingen te interesseren voor techniek en te kiezen voor een studierichting die hen naar de automobielsector leidt. Dit jaar schreven er al een 25-tal teams zich in.   

Greenpower Challenge wagen
Greenpower Challenge wagen
Alle info over de Greenpower Challenge kan men vinden op de website https://greenpowerbenelux.org/nl, maar deze week ook op het autosalon waar Greenpower Benelux een stand heeft in paleis 9. Daar zal de enthousiaste CEO Pierre De Canniere of één van zijn medewerkers u met plezier de nodige informatie bezorgen. Afspraak dus op Circuit Zolder op 22 april voor de Belgische finale.

Foto's: Niels Vaeck
 



Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Varia op maandag 16 januari 2023.
  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons