van der Horst

De jacht naar de virtuele Belgische titel Formule 4 kan beginnen!

Belgian F4 Championship
Belgian F4 Championship
Vandaag is er de eerste race van het Belgian F4 Championship (IRACING), gesteund door de RACB. Voor het eerste seizoen zullen er zes races plaatsvinden om te bepalen wie de beste Pro, beste Am en beste dame van België zijn en natuurlijk ook wie ons land zal vertegenwoordigen tijdens de Motorsport Games in Valencia later dit jaar. Op al deze vragen komt er de komende weken een antwoord. De opkomst is in ieder geval indrukwekkend, met maar liefst 53 inschrijvingen.
Terwijl de organisatoren Ronald Moons en Simon Heck aanvankelijk mikten op 40 tot 50 deelnemers, moesten ze uiteindelijk de startgrid uitbreiden naar 53 bolides. Van deze 53 deelnemers zullen er 36 uitkomen in de Pro-categorie, waar niet alleen de titel en de roem op de RACB Awards op het spel staan, maar ook een mogelijke deelname aan de Motorsport Games. De line-up omvat bekende namen uit de simwereld maar ook ervaren coureurs.

Kenny Herremans
Kenny Herremans
een eerste naam die direct opvalt is natuurlijk die van Kenny Herremans. De Leuvenaar begon zijn raceervaring in de Ford Fiesta Sprint Cup, reed al met een Camaro in het Europees GT4-kampioenschap en is de laatste winnaar in de GTB-klasse van de 24 uren van Zolder. Een naam die kan tellen dus. Andere prominente deelnemers zijn Vince Peeters (klasse kampioen in de Virtual Belcar), Renzo Uylenbroeck (klasse kampioen in de Virtual Belcar en Virtual Belcar Skylimit Sprint Cup), Maxim Roobrouck (winnaar van Digitraqz Formula 3 Challenge) en Cédric Bollen (winnaar van Coupe de Belgique dit jaar). Zij zullen zeker ook vooraan terug te vinden zijn. Daarnaast zijn er nog vele bekende namen uit de Virtual Belcar die hun stempel kunnen drukken op dit kampioenschap.

Shana Claessens
Shana Claessens
De Am-klasse kan ook wel rekenen op de nodige belangstelling en ook daar vinden we een aantal namen terug uit de vertrouwde kampioenschappen, zoals Kenny Liebert (eigenaar KGL Creation Lab). Tot slot komen er ook twee dames in actie, met Shana Claessens en Ellen Leysen. Deze laatste is vooral bekend van haar deelname vorig jaar aan de Belcar Series met een Abarth, terwijl Claessens de laatste tijd geregeld te zien is tijdens de testdagen op circuit Zolder. Beiden zullen in actie komen voor Dynamixx Simulators, het bedrijf van nog een man met het hart voor sim racing, Jochen Lenaerts.

Dan rest er ons alleen nog het wedstrijdformat uit te leggen. Gezien er 55 wagens aan de start verschijnen, werd er besloten om met heats te werken. Dat betekent dat er na de kwalificaties het deelnemersveld wordt opgesplitst in twee heats. Die zullen telkens een wedstrijd van 30 minuten afwerken. De top vijftien van elke heat is geplaatst voor de feature race, terwijl de overige deelnemers nog zullen strijden voor de laatste punen in de consolation race. Onderwijl kan men ook nog eens extra punten sprokkelen in de kwalificaties, voor de snelste ronde per race en ook diegene die aan het einde van elke race geen enkel incidentpunt is kwijt gespeeld pakt extra punten.

Hiermee is het nu aftellen naar vanavond, waar men direct het eerste van twee Belgische circuits zal treffen dit seizoen: Circuit Zolder. De wedstrijd start om 20:30 uur en zal live uitgezonden worden op het YouTube-kanaal van Startgrid TV, dat tien minuten eerder begint. Dan rest er ons alleen nog maar te wachten op de eerste meters van het allereerst virtueel kampioenschap gesteund door de nationale bond RACB!

Foto's: Simon Heck - Thomas Smets - Roonald JanssensDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Simracing op dinsdag 23 april 2024.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons