van der Horst

De klasse TB in het Belcar Endurance Championship is de basis van de uithoudingspiramide

Racing Projects - Fiat Abarth
Racing Projects - Fiat Abarth
Op zaterdag 14 en zondag 15 mei start tijdens het New Race Festival het Belcar Endurance Championship. Het kampioenschap onderging in het tussenseizoen een gedaantewisseling en bestaat vandaag uit de klassen GTA, GTB, TA en TB. Die laatste klasse is de perfecte basis om kennis te maken met de uithoudingsracerij en dat op een democratische manier. In TB is de verscheidenheid van wagens bovendien erg groot en vindt iedereen zijn gading.
  • 24 Hours of Zolder
De klasse TB is uiteraard niet nieuw. TB bestond al geruime tijd in het Belcar Endurance Championship en is altijd de perfecte klasse geweest voor gepassioneerde liefhebbers en nieuwkomers van alle leeftijden. Ook in 2022 staat de klasse open voor heel wat deelnemers en dat niet alleen met wat min of meer het huismerk van de klasse leek te worden: BMW.
 
Ford Fiesta Sprint Cup
Ford Fiesta Sprint Cup
Harry Steegmans (Directeur Circuit Zolder): “We zetten enorm in op de klasse TB, want we kennen het belang van deze klasse voor de rest van de autosport. In die optiek hebben we ook de Belcar Sprint Cup in het leven geroepen en wat de Sprint Cup voor de sprintwedstrijden doet, moet de klasse TB voor het langere werk zijn. Bovendien is de verscheidenheid aan mogelijke merken enorm groot. We hebben inderdaad BMW, maar ook Renault zal aanwezig zijn, want de Clio, met zowel de huidige als het vorige model is een perfecte auto. Ook Abarth is een reguliere klant in de klasse. Maar er is meer, want ook de Subaru BRZ, de Toyota GT86, de Mazda MX-5 of een MINI of Ford Fiesta uit een merkencup kunnen hier meespelen voor de knikkers. Ik ben ervan overtuigd dat er vandaag mensen zijn die denken dat de budgetten Belcar hoger zijn dan wat zij voor ogen hebben, omdat ze niet naar TB kijken en dus de stap naar de autosport niet durven zetten. Circuit Zolder doet als organisator een bijkomende inspanning omdat we het inschrijvingsgeld bewust lager houden. Last but not least zijn deze auto’s ook perfect voor wie met de autosport kennismaakt.

QSR Racing - BMW 325
QSR Racing - BMW 325
Een schoolvoorbeeld van een team dat wel de waarde van de klasse TB kent, is QSR Racing School. Het Vlaams-Brabantse team zet een BMW 325i in en doet een beroep op Gilles Puelings, die in het verleden met een indentieke wagen succesvol was. Hij zal het dit seizoen in de QSR Racing School 325i samen met Yana Loeman doen. Zij komt uit de C1 Sprintcup. Loeman is 19 jaar en één van de jongste deelnemers aan het kampioenschap. Ook VDW Motorsport en Simtag Racing racen met soortgelijke bolides en ook zij kennen het klappen van de zweep. Daarnaast hebben nog andere teams de intentie om met een BMW aan de start te verschijnen.
 
JFT Engineering gooit het dan weer over een andere boeg met een Renault Clio, een wagen die ook in de Belcar Sprint Cup start. “We rijden in de eerste wedstrijd van het Belcar Endurance Championship, maar als die deelname een goed resultaat oplevert, gaan we actief op zoek naar rijders voor een eventuele deelname aan de 24 Hours van Zolder, toch nog steeds de mooiste race voor de Belgische autosport”, aldus teammanager Filip Van Eename. “In Zolder deelt Tom van Eename de Clio met Bart Van Haeren voor de 2-uursrace op zondag. De auto wordt overigens ondersteund door PG Motorsport.”

Zondag om 13u05 wordt de start gegeven van de eerste race van het Belcar Endurance Championship tijdens het New Race Festival. 

Belcar SeriesDit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Belcar Endurance op donderdag 5 mei 2022.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons