van der Horst

De laatste loodjes

Nasser Al-Attiyah - MINI
Nasser Al-Attiyah - MINI
De Dakar sleept zich naar de finish en het is tot hiertoe een zware slijtageslag geweest. Bij de motoren zit de Spanjaard Marc Coma op schema voor winst, net als de Qatari Nasser Al-Attiyah bij de auto’s. Bij de trucks is het laatste woord nog niet gezegd. Een ding is zeker; het wordt een Kamaz met Russische bemanning, maar of het hier om het exemplaar van Mardeev of Nikolaev zal gaan is het nog even afwachten.
Marc Coma - KTM
Marc Coma - KTM
Marc Coma staat ruim aan de leiding en dat heeft hij deels te danken aan de zware straftijd van 16 minuten die zijn Portugese opposant Goncalves reeds bijeen schraapte. Deze kreeg deze straftijd omdat hij reeds tweemaal wisselde van motorblok. Coma leidt met 21 minuten voorsprong op de Portugees en dat moet voldoende zijn om straks zijn vijfde zege en de tweede op rij binnen te halen.

Bij de wagens heeft Nasser Al-Attiyah met zijn MINI een voorsprong van 29 minuten op de Toyota van De Villiers terwijl de tweede Toyota binnen de top 3, het exemplaar van Yazeed Al-Rajhi gisteren moest opgeven nog voor de start van de etappe. Zodoende komt het Nederlandse duo Van Loon/Rosegaar met hun MINI op een verdienstelijke vierde plaats en dit ondanks een tijdstraf van 40 minuten. Ondanks het feit dat de Qatari op rozen zit, won hij op donderdag zijn vijfde etappe van deze editie.

Jurgen Damen - Darek Rodewald - Gerard de Rooy - Iveco
Jurgen Damen - Darek Rodewald - Gerard de Rooy - Iveco
Bij de trucks is het iets spannender. De elfde etappe was een Nederlandse zegetocht met Stacey als winnaar en De Rooy als tweede. Maar aan de kop van het veld is het nog steeds het Russisch geweld dat de bovenhand houdt. Mardeev verloor een tweetal minuten op ploegmaat Nikolaev en heeft voor het vertrek van de voorlaatste etappe nog een voorsprong van 11min11sec. Ook voor de derde plaats lijken de teerlingen geworpen. Loprais kon een kleine zes minuten terug pakken op de Rus Karginov maar de achterstand voor de derde plaats bedraagt toch nog 34 minuten. Stacey kan met een achterstand van zeven minuten op Sotnikov de vijfde plaats aanvallen van de Rus.

Foto's: Dakar.com



Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op vrijdag 16 januari 2015 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons