van der Horst

De Maserati MC20 GT2 in detail

Maserati MC20 GT2
Maserati MC20 GT2
Maserati staat klaar om de gloriedagen van de GT-kampioenschappen te doen herleven, met een prachtige nieuwe auto die is ontworpen om in de voetsporen te treden van zijn voorganger, de succesvolle MC12. Het merk kan bogen op een lange en succesvolle autosporthistorie van bijna een eeuw.
Maserati MC20 GT2
Maserati MC20 GT2
Eind 2022 voegde Maserati een compleet nieuw hoofdstuk toe in zijn lange autosporthistorie, toen het niet alleen zijn deelname aan het 2023 ABB FIA Formule E Wereldkampioenschap aankondigde, maar ook de inschrijving in de GT2 European Series, als onderdeel van een overkoepelende strategie waarmee het merk terugkeert op de internationale circuits.
 
De Maserati GT2 wordt gekenmerkt door snelheid, elegantie, stijl en innovatie, en is een heus meesterwerk in prestaties. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor de teams en gentleman drivers die in de GT2-kampioenschappen uitkomen. Hij werd door Maserati engineering in samenwerking met Centro Stile Maserati ontworpen, om te garanderen dat de GT2 de voor Maserati zo kenmerkende esthetische kwaliteiten zou krijgen. Onderhuids vertrouwt de Maserati GT2 op de fantastische 463 kW/630 pk sterke Nettuno V6-motor uit de Maserati MC20. 
 

Maserati MC20 GT2
Maserati MC20 GT2
Tot de meest opvallende technische highlights behoren de compleet nieuwe, gepatenteerd MTC (Maserati Twin Combustion) technologie – gebaseerd op F1-motoren -, een ultralichte koolstofvezel monocoque (een perfecte basis voor een gunstige gewicht-vermogensverhouding) en de lichtgewicht, volledig uit composiet opgetrokken carrosserie. Bij die laatste is de aerodynamica tot op de limiet uitgewerkt, om de verticale belasting verder te verbeteren en tegelijkertijd de beste efficiency met het oog op luchtweerstand te creëren. Veel aandacht ging daarbij ook uit naar de ontwikkeling van de juiste balans in de aerodynamische belasting, waarbij de vloer is ontwikkeld om in optimale synergie met de voorsplitter en (verstelbare) achtervleugel te werken. Verder heeft de auto een quick-release carrosserie om zo snel mogelijk onderdelen te kunnen vervangen, evenals een chassis met een hoge torsie- en buigstijfheid.

 

Maserati MC20 GT2
Maserati MC20 GT2
De stuurbekrachtiging is volledig elektrisch. Alle onderstelcomponenten van de auto zijn specifiek voor de racerij ontwikkeld. Voorbeelden zijn de verstelbare schokdempers en anti-roll bars voor en achter. Hetzelfde geldt voor de elektronica en de 6-traps sequentiële race-versnellingsbak met schakelpaddles en transmissie-draaiknop op het stuur. Het carbon dashboard met het geïntegreerde 10 inch display zorgt voor een futuristische, intuïtieve cockpit die qua uitstraling wordt versterkt door de body in de Maserati Corse kleur- en livery-optie (Blu Infinito).

Maserati Benelux
Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in FIA GT Series op dinsdag 7 maart 2023.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons