van der Horst

De Rooy riant aan de leiding bij de trucks

De Rooy-Torrallardona-Rodewald - Iveco
De Rooy-Torrallardona-Rodewald - Iveco
Tijdens de rustdag stond de Nederlander Peter Versluis met zijn MAN nog knap aan de leiding met dik vijf minuten voorsprong op zijn landgenoot Gerard de Rooy en meer dan 10 minuten bonus op de Russische Kamaz tandem Mardeev en Nikolaev.
  • Circuit Zolder
Versluis-Pronk-Klein - VEKA MAN
Versluis-Pronk-Klein - VEKA MAN
De ploegmaat van Versluis, Hans Stavey, verloor een dag eerder 13 minuten en zakte van de leiding naar de vijfde plaats, net voor thuisrijder Villagra in de tweede Iveco van Team de Rooy en de derde Nederlander in het rijtje, van Genugten, die instaat voor de snelle assistentie voor Team de Rooy, maar het zwaarste moest nog komen in de verschrikkelijke duinen en daarin was de Rooy duidelijk de betere.

De Rooy won overtuigend op maandag voor Nikolaev, terwijl Versluis en Stacey een pak tijd verloren. Gerard pakte de leiding over voor Nikolaev, terwijl Versluis naar de derde plaats verhuisde op 11 minuten van de leider.

Nikolaev - Kamaz
Nikolaev - Kamaz
Een dag later won de Rooy opnieuw en kreeg de concurrentie andermaal rake klappen. De Nederlandse ex-winnaar kon op woensdag opnieuw een lastige dag aanvangen met een voorsprong van 27 minuten op de Kamaz van de Rus Nikolaev, 41 minuten op zijn Argentijnse teamgenoot Villagra, 45 minuten op zijn snelle assistent van Genugten, terwijl Peter Versluis de voorlopige top 5 afsloot met een respectabele achterstand van 51 minuten. Hij bleef voorlopig net de tweede Kamaz voor van Mardeev, terwijl Stacey reeds volgde op bijna anderhalf uur.

Vandaag werden opnieuw rake klappen uitgedeeld en de verschillen zijn immens. De verrassing van de dag kwam van de Nederlander de Baar die met zijn Renault de etappe won met een voorsprong van 2min36 op de Rooy. Deze laatste sloeg echter een bijna onoverbrugbare kloof met de concurrentie. Nikolaev verloor 3u30min, Villagra 54 min., van Genugten anderhalf uur en Versluis iets meer dan 2 uren.

Villagra - Iveco
Villagra - Iveco
Hierdoor versterkt de Rooy duidelijk zijn leidersplaats en heeft nu een voorsprong van 1u15 op de Kamaz van Mardeev die zijn teammaat Nikolaev van de tweede plaats verdringt. Deze laatste zakt in één ruk naar de tiende plaats op bijna vier uren achterstand. Villagra komt postvatten op de derde plaats met de hete adem van Stacey in zijn nek. Van Genugten, de Baar, Versluis en van den Heuvel staan op een respectievelijke 5de, 6de, 7de en 8ste plaats, waardoor er maar liefst zes team binnen de top acht staan.

Foto's: Dakar.comSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door DSP VOF in Dakar Rally Raid op woensdag 13 januari 2016 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • VR Racing

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons