van der Horst

De terugkeer naar de competitie van Peugeot

Peugeot keert terug naar Pikes Peak
Peugeot keert terug naar Pikes Peak
Peugeot kondigde begin verleden jaar plots en onverwachts aan dat het merk met de leeuw zich met onmiddellijke ingang terugtrok uit de autosport en zijn engagement in het wereldkampioenschap uithouding (WEC) opzegde. De slechte verkoopcijfers en de daaruit volgende besparingen leidden tot die beslissing. Alle piloten die onder contract lagen, verloren hun job en de wagens verdwenen richting musea. Maar Peugeot merkt dat de impact van de autosport op het imago van het merk niet verwaarloosbaar is en plant dit jaar al een terugkeer naar de competitie.
  • VR Racing
Om te beginnen wordt er geen specifiek kampioenschap geviseerd, maar betreft het een eenmalig optreden, en niet het minste. Peugeot keert terug naar de Pikes Peak, de beroemdste klimkoers van de wereld. Het Franse merk pakt de zaken niet licht aan, want niemand minder dan Sébastien Loeb zal de speciaal uitgebouwde 208 T16 de sporen geven in de categorie "unlimited". De keuze van deze race in de Verenigde Staten is niet toevallig, want Peugeot schreef al enkele van de mooiste bladzijden uit de geschiedenis van deze hill climb. In de jaren tachtig van vorige eeuw nam Peugeot ook al deel met de monstrueuze 205 T16 en vooral de 405 T16 die er met Ari Vatanen de overwinning behaalde in 1988. Ondertussen werd het parcours wel volledig geasfalteerd, terwijl toen een groot deel van de race op onverhard werd afgelegd.

Gedurende een jaar hield Peugeot enkel nog de klantendienst van zijn raceafdeling draaiende, maar hield altijd de deur open voor een eventueel fabrieksprogramma. Dat is er nu gekomen met de deelname aan de Pikes Peak, een deelname die past in de strategie van internationalisering van het merk. De impact zal niet enkel in de US groot zijn, maar ook in de rest van de wereld zeker omdat niemand minder dan negenvoudig rallykampioen Sébastien Loeb het stuur van de 208 T16 zal nemen. Peugeot mikt an ook op niets minder dan de overwinning.

Foto: PeugeotSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Niels Vaeck in Rally raid op vrijdag 29 maart 2013.
  • Oeste Kart

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons