van der Horst

De Toyota Corolla op waterstof rijdt voor het eerst op Fuji Speedway

De Toyota Corolla met een waterstofmotor
De Toyota Corolla met een waterstofmotor
Een speciale Toyota Corolla Sport hatchback, aangedreven door Toyota's nieuwe op waterstof werkende verbrandingsmotor, kwam gisteren voor het eerst op het circuit op Fuji Speedway in actie. De test was een onderdeel van de 'pre-event tests' voor de komende Super Taikyu Fuji Super TEC 24 Hour Race op 22 en 23 mei.
De met waterstofmotor uitgeruste Corolla zal worden ingezet door ROOKIE Racing, en neemt zo de nummer 32 van hun ST-2-klasse Toyota GR Yaris over. De Corolla zal deelnemen aan de Fuji 24 Hours als een ST-Q-klasse-wagen. Dat is een nieuwe klasse gecreëerd door de Super Taikyu Organization voor niet-gehomologeerde speciale voertuigen.

De waterstofmotor is afkomstig van de GR Yaris, een 1,6-liter driecilindermotor met turbocompressor, maar de Corolla Sport werd als basismodel gebruikt om de vier waterstoftanks en leidingen van de auto te huisvesten. Dat werd dan weer afgeleid van de elektrische Toyota Mirai.

Met het oog op de veiligheid heeft Toyota aanvullende wijzigingen doorgevoerd. De vier waterstoftanks van 70 MPa worden opgeslagen in koolstofvezeldragers. Achterin de cabine, achter de cockpit, zijn ook crashstructuren van koolstofvezel geplaatst. Op het dak is een extra luchtuitlaat aangebracht om te voorkomen dat de waterstof zijn vlampunt bereikt. Daarnaast zijn de wielkasten vooraan en achteraan ook verlengd. Het verwachte bereik van de auto is ongeveer vijftig kilometer, wat betekent dat de auto tien ronden op Fuji kan afleggen voordat moet worden bijtgetankt. De snelste ronde van de auto tijdens de test was 2:04.301.

Toyota-fabrieksrijders Hiroaki Ishiura en Masahiro Sasaki voerden de testritten uit. Ishiura gaf zijn indruk over de motor en meldde aan Toyota Times: "Ik had verwacht dat het verschil met een gewone benzineauto groter zou zijn. Het voelt als een normale motor aan." Sasaki, Ishiura, Takuto Iguchi en Toyota Motor Corporation President Akio "Morizo" Toyoda zullen deel uitmaken van de #32 Corolla's line-up voor Fuji. De volledige deelnemerslijst wordt de komende weken bekendgemaakt. 


Foto: Fuji SpeedwayDit artikel werd gepubliceerd door Imaani Barée in Autonieuws op donderdag 29 april 2021.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons