van der Horst

De wereldtop karting dit weekend in Genk!

KZ1
KZ1
Het wereldkampioenschap karting staat op het punt te beginnen. De teams zijn gearriveerd, de tenten staan strak gespannen, de karts zijn gepoetst en de vizieren op scherp! Woensdag en donderdag staan de trainingen gepland en vanaf vrijdag begint de actie echt!
  • Prospeed Competition
KZ1
KZ1
De 160 beste piloten uit alle hoeken van de wereld zakken dit weekend af naar Genk. Het Horensbergdam circuit langs de Europalaan ontvangt net als in 2011 het Wereldkampioenschap karting en dat voor de klassen KZ1, KZ2 en de Academy. In 2011 ging de titel in de koningsklasse, de KZ1, naar de Belg Jonathan Thonon na een fenomenale slotronde. Hij verschalkte Yannick de Brabander in de voorlaatste bocht na een zeer mooi en onverwacht manoeuvre. Yannick de Brabander zien we niet meer terug in de KZ1, hij is actief in de Super Karts en doet dat niet zonder succes. Rond Jonathan Thonon is het de laatste jaren wat stil geworden. De Waal tekent echter wel opnieuw present in Genk, maar hem tot de topfavorieten rekenen, is wat voorbarig. Dat geldt ook voor de tweede Belg in de KZ1, Christophe Adams. Hij komt normaal uit in de Rotax klasse en heeft niet veel ervaring in de KZ, zeker niet op dit niveau. De derde en laatste Belg die we tegenkomen op de inschrijvingslijst is Rick Dreezen, en da’s niet de minste. Karten doet de man uit Opoeteren al van kinds af aan en dat brengt hem tot de status van fabriekspiloot.

Hij reed jaren voor CRG en TonyKart, maar kende één van zijn grootste successen met een Zanardi chassis toen hij zich in 2014 Europees kampioen kroonde. Dit jaar moest Dreezen het met wat minder middelen doen, maar een last minute deal met team van Kart Republic doet het beste verhopen. Dreezen is er alvast klaar voor! Maar Dreezen is niet de enige die gebrand is op een topresultaat. Beginnend met onze Noorderburen zijn de broers Pex waarschijnlijk één van de favorieten. Jorrit en Stan Pex zijn al jaren vaste waarden in de karting. Stan runt zijn eigen team, Jorrit heeft al verschillende titels. Hij is recordhouder wat het aantal Duitse titels betreft en dat betekent in de karting heel wat! Tot slot is er nog een horde Italianen om rekening mee te houden. Op plaats één uiteraard Marco Ardigo. Reeds jaren fabriekspiloot voor Tony Kart en iemand die altijd en overal aan de top staat. Een ribblessure gooide begin dit jaar roet in het eten voor Ardigo die maar weinig aan rijden toekwam, maar verwacht wordt dat de Italiaan er zal staan! Wie zeker geen ritme mist, is Paolo de Conto. Hij maakte furore op een birelART chassis maar is sinds enkele jaren in dienst van CRG en is dit seizoen dé te kloppen man. Topfavorieten en underdogs, ze zijn onlosmakend aan elkaar verbonden. Zo ook in de wereld van de karting. Namen als Jeremy Iglesias, Bas Lammers, Pedro Hiltebrand, Simo Puhakka en een horde anderen zijn in dit top startveld ook zeker kanshebbers!

KZ2 - Gil Mertens
KZ2 - Gil Mertens
De KZ2 is de klasse met de meeste deelnemers. Ook hier zeer rappe mannen, aangevuld met jonge wolven die zich willen bewijzen. Tussen die jonge, en iets minder jonge, wolven ook een aantal Belgen. Of zij allemaal de finales gaan halen, niet iedereen is namelijk zeker van een plek in de finale op zondag, is twijfelachtig. Maar Jimmy Deveen, Gil Mertens, Thierry Delré en Thomas Cypers zullen zich ongetwijfeld willen tonen.

Kobe Pauwels
Kobe Pauwels
In de Academy mag ieder land twee vertegenwoordigers afvaardigen. Voor België zijn dat Luca Leistra en Kobe Pauwels. De deelname van Luca Leistra is echter twijfelachtig en de kans dat we de Belg aan de start zien, is eerder klein. Pauwels daarentegen staat wel aan de start en is zeer gemotiveerd. De zoon van rallycrosser Koen Pauwels maakt namelijk nog kans op de titel na twee goede eerdere wedstrijden. Genk is namelijk de derde van drie manches en het thuisvoordeel zal Pauwels ongetwijfeld een hart onder de riem steken. Hij kent de baan als geen ander en bewees tijdens een wedstrijd voor het Duitse kampioenschap, twee weken terug zijn snelheid. Pauwels kende echter ook tegenslag. De man uit Leopoldsburg sloeg hard over de kop na een crash met een tegenstander die terug de baan op rolde en moest even naar het ziekenhuis ter controle. De kwetsuren leken mee te vallen en Pauwels zal in topvorm aan de start verschijnen. Hij staat op een vierde plaats in de tussenstand, op dertig punten van de leider, Jose Maria Boya.

KZ2
KZ2
Zoals gezegd zijn de eerste twee dagen van dit WK trainingsdagen. Vrijdag staan de kwalificaties op het menu. Wie daarin de snelste tijd klokt, mag zaterdag in de heats vanaf pole vertrekken. Na de heats wordt een klassement opgemaakt. Wie op zaterdag het best scoort, is zeker van de pole in de prefinale. Deze wordt zondagvoormiddag gereden. Wie hier wint is nog niet zeker van de titel, want pas na de finale later op de dag worden de prijzen uitgereikt. Met andere woorden, het wordt nog een lang weekend, maar mooi wordt het sowieso!

Wie het allemaal van dichtbij wil meemaken is welkom op vrijdag, zaterdag en zondag! Tickets zijn online beschikbaar of aan de kassa. Meer informatie op www.kartinggenk.be

Philippe De Roeck - Foto's: Ronald Janssens



Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Karting op donderdag 6 september 2018.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons