van der Horst

Debuut van Peter Wuyts in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup bij nieuwe formatie TDB Nice Racing

Peter Wuyts stapt in bij de nieuwe formatie TDB Nice Racing
Peter Wuyts stapt in bij de nieuwe formatie TDB Nice Racing
Binnen de rangen van het nieuwgevormde TDB Nice Racing wordt Peter Wuyts de kersverse teammaat van Tomas De Backer en Martin Scanière. Zo zal hij in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup aan de start verschijnen in een derde auto van de Belgisch-Nederlandse formatie! Peter is geen onbekende voor de familie De Backer, want sinds het debuut van Tomas in de Fiesta Cup is hij daar de vaste en zeer beslagen data-man.

Door zelf achter het stuur te kruipen van een type auto dat Peter als zijn broekzak kent, bewijst hij dat de Ford-merkencup niet alleen jonge wolven aanspreekt: met zijn vijftig lentes op de teller mogen we in het geval van Peter zelfs spreken van een laatbloeier! 

“Als kind droomde ik ervan om F1-rijder te worden”, lacht hij. “Familiale omstandigheden en bepaalde studiekeuzes maakten dat ik zulke onbereikbare autosportplannen uit mijn hoofd zette. Sterker nog: als kind woonde ik in Putte en ons huis lag op de vliegroutes van commerciële, maar ook militaire vliegtuigen. Zo geraakte ik dan weer in de ban van vliegtuigen en begon ik te dromen om F16-piloot te worden. Mijn ouders waren tuiniers – ik reed daar graag rond met de tractor - en dat leidde er dan weer toe dat ik mij inschreef aan de tuinbouwschool, met nadien specialisatie tuinarchitectuur. Het aspect ontwerpen zou mij uiteindelijk aan een eerste job helpen aan de luchthaven van Zaventem, jawel! Gedurende meer dan vijftien jaar deed ik er de meest uitéénlopende opdrachten – ik zat veel voor het computerscherm - en in ’98 werd ik gevraagd om trainingsprogramma’s voor piloten te ontwikkelen. Dra volgde de uitbouw van een eerste flight simulator en behaalde ik eveneens het attest om zelf te mogen vliegen!” 

Gedreven om zich op technisch vlak te ontwikkelen besloot Peter op eigen benen te staan en startte een bedrijfje dat zich specialiseerde in 3D-oplossingen. 

Tomas De Backer
Tomas De Backer
“Via klanten kreeg ik de kans om in Antwerp Karting te gaan racen en, ja, dat was meer dan een openbaring voor mij! Ik kocht daarop een eigen kart en, ik herinner het mij nog zo, tijdens één of andere race maakte ik – letterlijk – kennis met Tomas De Backer: er was op de piste een onzacht contact tussen mij en Tomas! Ik geraakte daarop in gesprek met Eddy en zo ben ik voor hen service beginnen doen en runden wij in GK4 zeven rijders. Als rijder nam ik wel deel aan track days, maar écht racen, dat was meer iets voor Tomas, zoals in de toenmalige Mazda MX5.” 

In volle coronacrisis slaagde Tomas De Backer er in om voor het seizoen 2020 een zitje te versieren in de Ford Fiesta Sprint Cup en bijna automatisch kwam Peter weer in beeld. 

“’Gij kent toch iets van computers’, hoor ik vader Eddy mij nog toeroepen”, grinnikt Peter over het moment dat hij naast Tomas en Eddy zijn opwachting zou maken als data-man. “Sindsdien is er sprake van een wederzijds blindelings vertrouwen. Zo baseert Tomas zich volledig op wat ik aan data verzamel en ontleed en hou ik rekening met de info die Tomas mij geeft over rijgedrag en remzones. Dat Tomas zich als de snelste Fiesta-rijder manifesteert, is het resultaat van de symbiose tussen Tomas, vader Eddy en mezelf.” 

Volgende stap is de keuze van Peter om voortaan zelf achter het stuur te kruipen van zo’n Fiesta in Cup-versie. 

“Het is geen Formule 1 en ook geen F16, het is het verwezenlijken van een jeugddroom”, zegt Peter over zijn nakende debuut in de Benelux Ford Fiesta Sprint Cup. “Wat mij hierbij boeit is het plezier om te gaan racen en zich te meten met anderen. En waarom niet, een podiumplaats ambiëren in de Gold Cup. Ik blijf evenwel in de eerste plaats data-man en dat ik voortaan als rijder bijkomende kennis zal opdoen komt sowieso ten goede van de alle rijders van TDB & Nice Racing.”

Benelux Ford Fiesta Sprint Cup




Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Ford Fiesta Sprint Cup Belgium op woensdag 3 april 2024.
  • Skylimit Events

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons