van der Horst

Derdaele en Saelens nieuwe leiders in Belcar (+ puntenstand)

Belgium Racing Team - Lamborghini Huracán Super Trofeo
Belgium Racing Team - Lamborghini Huracán Super Trofeo
De schitterende regenzege van de Belgium Racing Team Lamborghini Huracán Super Trofeo van Nicolas Saelens en Dylan Derdaele bij het American Festival afgelopen weekend, heeft zoals zondag gemeld ook gevolgen in de tussenstand. Derdaele en Saelens springen namelijk naar de kop van de ranking. Met enkel nog de slotmanche te betwisten over een kleine twee weken beschikt het duo over 11 punten bonus op 24H Zolder winnaars Bert Longin, Stienes Longin en Christoff Corten op de Krafft Racing Norma. Na het forfait van Russell Racing is de WCB Lambo derde in de algemene tussenstand, weliswaar op ruime afstand van de kop.
Krafft Racing is wel reeds zeker van de kroon in Belcar 1. Het heeft 27,5 punten voorsprong, met nog 27 punten te verdelen bij de laatste meeting van het seizoen. Hans Thiers, Frank Thiers, Gilles Magnus en Jeffrey Van Hooydonk zullen zichzelf dus niet opvolgen en moeten knokken voor de eer van vicekampioen. Ook de beide Deldiche Racing Norma's maken nog aanspraak op die vicetitel, met de #111 van Luc De Cock, Tim Joosen en Tim Verbergt licht in het voordeel ten opzichte van de zusterbolide van Sam Dejonghe, Tom Boonen en Thomas Piessens. En zelfs McDonald's Racing kan nog met die troostprijs gaan lopen, al volgen zij reeds op 14,5 punten van de tweede plaats.

In Belcar 2 kunnen we kort zijn: Thems Racing by EMG Motorsport is kampioen, en dat mag niet verbazen na het forfait van Damien Coens en Fred Bouvy. De Porsches, ooit sterkhouder in de Belcar, waren een mager beestje dit jaar en echte strijd was er, zeker in de tweede jaarhelft, niet meer. Nicolas Vandierendonck en Filip Teunkens dus kampioen, maar of het duo daar veel eer uithaalt, blijft af te wachten. Bij de slotmanche kunnen Wim Meulders en Rik Renmans in de Speedlover Porsche nog de tweede plaats overnemen van Bouvy/Coens en ook Red Ant-boys Bert Redant, Ayrton Redant en Yannick Redant kunnen in hun Porsche Cayman nog de zilveren plak claimen.

WCB Racing Team redde afgelopen weekend de meubelen na een vroege crash van frontman Jimmy De Breucker. Hoewel het team in eerste instantie de wagen niet meer wilde laten vertrekken, sprokkelen De Breucker en Yannick Hoogaars toch nog 12 punten, waarmee ze aan de leiding blijven in Belcar 3. De prachtige VR Racing Ford Mustang van Tom Van Rompuy, John Rasse en Erik Qvick, die zondag ei-zo-na won, volgt op tien punten. Belgium Racing is, na hun switch naar Porsche tijdens de 24 Uren, mathematisch uitgeteld voor de titel in deze klasse. Geen zware opoffering, als Derdaele en Saelens zich tot algemeen Belcar-kampioen kronen.

Belcar 4 was dit jaar misschien wel de meest zielige klasse. Twee wagens, van hetzelfde team, die enkel zichzelf konden kloppen. En dat is precies wat puntenleider Wim Spinoy afgelopen weekend deed. Hij vergooide de comfortabele voorsprong in de Getspeed-Mercedes die hij deelt met Kenneth Heyer en behoudt nu slechts 3 luttele punten in de ranking op de zusterbolide van Bart Van Samang en Michael Cool. Het scenario is dus eenvoudig: als beide wagens aan de meet staan bij de seizoensfinale, wordt degene die eerst finisht kampioen.

In Belcar 5 is het spannend. De top drie maakt nog kans op de titel, maar voorlopig is QSR Racing School (Johnny De Breucker/Luc Janssens/Peter Van Delm) in het voordeel dankzij een constant seizoen waarbij ze elke race punten pakten. Baelus Motorsport (Filip Baelus/Bart Lievens/Paul Lievens/Patrick Michiels) volgt op 11 punten en Stevens Motorsport, misschien wel dé revelatie van het seizoen, kijkt aan tegen een achterstand van 22,5 punten. Ware het niet voor een vroege crash in de 24H Zolder, zouden Jochen Stevens, Laurent Vandevelde en Claude Bal comfortabel naar de seizoensfinale kunnen afzakken.

Ook in Belcar 6 is er een driestrijd, met de familie Werckx in de JJ Motorsport BMW in het voordeel. Tom en nonkel Guido Werckx staan aan de leiding met 143 punten, maar de concurrentie moet eigenlijk al rekenen op pech om nog eens te maken op de titel. Convents Racing-youngsters Vincent Convents, Steve Raymakers en Yannick Dupont kijken op P2 aan tegen een achterstand van 18,5 punten en voor het Van De Water Motorsport-gezelschap Edwin Beyers, Ron Van de Water, Pascal Deckers en Nico Vangeel zijn dat reeds 23 punten.

Yannick Hoogaars is zeker van de Junior-titel en zelfs als Kata Bozo niet rijdt in Assen, is zij beste Lady. In de Norma Driver Trophy Benelux is het daarentegen uiterst spannend, want Bert Longin houdt nog slechts één punt marge over op Tim Joosen.

--- Tussenstand Norma Driver Trophy Benelux 2019 na round 5 (pdf) ---
--- Tussenstand Belcar 2019 na American Festival NASCAR (pdf) ---

Foto's: Geert Franquet  • STX Motorhomes

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons