Derde plaats voor Ean Eyckmans tijdens Iame Word Finals

Ean Eyckmans
Tijdens de Iame World Finals, zeg maar het wereldkampioenschap karting voor de Iame motoren, is Ean Eyckmans derde geworden in de finale. Nadat hij reeds een sterk WK afwerkte in de OK klasse, maar niet beloond werd met een mooi resultaat kan de Kempenaar nu wel positief terugblikken op het einde van het seizoen. Ook voor enkele andere landgenoten werden de World Finals een succes. Zo noteerden we top tien plaatsen voor Bruno Priam in de X30 Mini en Thierry Delré in de X30 Master klasse.
Iame geldt al jaren als een belangrijke motorbouwer in de kartsport. Net zoals concurrent Rotax dat ook doet, organiseert het merk op het einde van het seizoen steeds de Iame World Finals waarin alleen de beste piloten van de nationale en Europese kampioenschappen samen komen. Afgelopen weekend werd er gestreden voor de wereldtitel, in het Portugese Portimao.

Met 32 Belgische deelnemers hadden bijna 8% van de startende piloten de Belgische driekleur achter hun naam en enkelen daarvan konden zeker tot de kanshebbers op een podiumplaats gerekend worden.

Bruno Priam
Bruno Priam
Bruno Priam kwam in de X30 Mini klasse het kortst bij een podium. Het jonge talent werd zesde in de finale die gewonnen werd door Will Green. Naast Priam reed ook Henri-Constant Kumpen een sterke World Final. De zoon van Anthony Kumpen kende wat tegenslag in de heats maar reed een knappe finale die hij beëindigde op de achttiende plaats. Ook Gilles Herman en Stig De Raedemaeker plaatsten zich voor de finale, zij werden respectievelijk 28e en 34e.

Ook in de X30 Junioren is de wereldtitel voor een Brit. Harry Bartle haalde het voor Harrison Mackie en Cathal Clark, waarmee de volledige top drie Birts kleurde. Weinig succes voor onze landgenoten in deze klasse. Enkel Anthony Bongartz kon zich plaatsen voor de finale, hij werd 25e.

Elie Goldstein
Bij de X30 Senioren hadden we met een op de tweede plaats startende Ean Eyckmans de meeste kansen op een medaille en zelfs de titel. Bij de start van de race zag het er meteen prima uit want Eyckmans stormde door naar de kop, maar Kahli Atkins bleek nog net een maatje te sterk. In de vierde ronde nam de Britse Jamaicaan de leiding en ondanks verwoede pogingen van de concurrentie stond hij deze niet meer af. Malo Bolliet pakte de vice-titel voor Ean Eyckmans die kan terugblikken op schitterende World Finals. Elie Goldstein eindigde nog in de top tien, maar viel na een tijdstraf terug naar de zestiende plaats. Alessandro Tudisca werd 26e, Aaron Ferrazzano startte niet na een zware crash in de laatste heat waarbij hij een beenbreuk opliep.

Ook in de X30 Master klasse wist een Belg zich in de top tien te handhaven
Thierry Delré
. Thierry Delré werd op zijn eigen TD chassis erg knap zevende in de finale die gewonnen werd door Viktor Oberg. Ook Jan Van Assche wist zich te plaatsen voor de finale, hij werd zestiende.

Foto's: Ean Eyckmans & Marc Quinlivan Photography

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op zondag 29 oktober 2023.