van der Horst

Derde ronde van BK in Kerpen, scherprechter in de titelstrijd

980622615d65d305cb9403028337dfbff7ef7413.jpg
Voor de derde ronde van het Belgisch kampioenschap karting, trok de Belgian Max Challenge naar Kerpen. Het oldschool circuit nabij Keulen staat al verschillende jaren op de kalender en dat steeds rond het weekend van Pinksteren. De karakteristieken van de Erftlandring in Kerpen zijn zeer apart waardoor het wedstrijdweekend steeds zeer geanimeerd is.
  • Oeste Kart
De historie van de Erftlandring gaat jaren terug en de geschiedenis die de baan in de bossen met zich meedraagt is enorm. De familie Schumacher baatte het circuit lange tijd uit en zowel Michael als Ralph maakten er hun eerste meters in de kartsport. Ook Vettel, afkomstig uit het naburige Heppenheim, leerde er de kneepjes van het vak. De druk van natuurbewegingen en de industrie neemt echter jaar na jaar toe. De bruinkoolwinning in de streek vormt de grootste bedreiging voor het circuit. Door de dreigende sluiting is het circuit niet meer gemoderniseerd, onderhoud blijft achter en de sporen van verval nemen toe. Maar net dat maakt van Kerpen zo een speciale baan waar de rijder de grootste invloed op de rondetijden heeft. Niet iedereen heeft de baan snel onder de knie en dat maakt van deze manche steeds een scherprechter in de titelstrijd. Kerpen, you hate it or you love it.

Podium Micro Max
Podium Micro Max
MicroMax: Van Der Struijs krijgt het niet cadeau
Tommie Van Der Struijs opende de dag sterk met de pole. Nipt daarachter tekende Lenn Nijs voor P2, Thomas Strauven reed de derde tijd. De eerste race werd een kolfje naar de hand van de Nederlander. Vanaf de pole trok hij al snel een gaatje en daarachter werd te vaak van positie gewisseld om genoeg tempo te maken. Lenn Nijs viel in de openingsfase terug naar P5, maar knokte zich weer naar voren in een felbevochten race. Thomas Strauven tikte als derde aan. 
Race twee werd een ander verhaal en Van Der Struijs had het niet onder markt. Opnieuw stond de race bol van inhaalacties, maar Van Der Struijs verzekerde zich wel van winst. Nijs werd opnieuw tweede, Kasper Schormans derde. In de eindklassering was de winst natuurlijk voor Van Der Struijs voor Nijs en Schormans. Olivier Jonckers en Thomas Strauven werden vierde en vijfde.

Jayden Thien - MiniMax
Jayden Thien - MiniMax
MiniMax: Nederlanders dicteren de wet
In de MiniMax stonden dit weekend slechts twee Belgen aan de start. De overige deelnemers waren allen Noorderburen die het BMC kampioenschap afwerken, of die kwamen testdraaien voor het NK dat binnen twee weken op Kerpen wordt verreden. Nathan Schaap kwalificeerde zich op pole met 0.085 seconden voorsprong op Max Knapen en bijna anderhalf tiende op Jayden Thien. Laatstgenoemde werkte een degelijke eerste race af en ging van drie naar één. Ook race twee werd een kolfje naar de hand van Thien die het dagklassement op zijn naam wist te schrijven. Enzo Bol en Bruno Mulders mochten als tweede en derde mee naar het podium. 

Jules Castro
Jules Castro
Rotax Junioren: Castro wint, Braeken maakt indruk
Volop strijd in de Rotax Junioren afgelopen weekend. De 18 deelnemers maakten er een promotiestuk voor de kartsport van! Jules Castro was de snelste in de kwalificatie en noteerde een 45.351 waarmee de GKS-rijder slechts drie honderdste sneller was dan Milan Coppens en Jeffrey Fikse. De start van race één verliep wat rommelig en het veld moest opnieuw formeren. De herstart verliep wel goed en het peloton stormde naar bocht één. In de aanvangsfase was er meteen actie, maar na enkele ronden viel het veld in zijn plooi. Jeffrey Fikse plaatste een aanval op Thom Reinaerdts, maar dook tijdens het uitremmen net iets te diep in de bocht en dwong Reinaerdts in het zand. Fikse verloor heel wat plekken, terwijl Reinaerdts wel nog terugkeerde naar voren om als tweede te finishen. Castro zette orde op zaken en nam de leiding weer over waarmee hij race één won. Als derde kwam Tom Braeken over de streep en dat in zijn eerste race in de Rotax Junioren.
Thom Reinaerdts & Tom Braeken
Thom Reinaerdts & Tom Braeken
Ook in de tweede race was er een herstart nodig alvorens het veld werd losgelaten. Teamgenoten Castro en Jef Machiels kenden de beste openingsfase. Ze reden enkele ronden in elkaars spoor en dat met een klein gaatje naar de achtervolgers. Castro beslistte evenwel dat het vooraan sneller kon en remde Machiels uit in de eerste bocht. Door zijn inhaalpoging verloren de leiders wat tempo en de achtervolgers keerden snel terug. Machiels zou uiteindelijk terugvallen, terwijl ook Castro naar het einde toe wat plekken verloor. De top vijf maakte er een mooie strijd van die beslecht werd in het voordeel van Bouvin Power piloot, Coppens. Na een tijdstraf voor Reinaerdts door een fout tijdens het formeren werd Braeken tweede en Castro derde. Jules Castro won het dagklassement en doet daarmee een goede zaak in het kampioenschap.

Rotax Senioren
Rotax Senioren
Rotax Senioren: Comeback van Layahe
Dylan Lahaye laat net zoals vorig jaar het BMC kampioenschap links liggen. Maar voor Kerpen maakte de Waal, in dienst van GKS, een comeback. Een geslaagde comeback! Hij profiteerde optimaal van de pech van Ilian Bruynseels. Die had de snelste tijd neergezet tijdens de kwalificatie, maar moest stofhappen in race één en helaas ook in race twee wat hem heel wat punten kostte. Concurrentie van Lahaye kwam er van Niek van de Mosselaar en Andreas Hebert, maar Lahaye wist twee keer op rij te winnen. Dat deed hij erg slim. Hij ging mee met de leiders, koos het juiste moment uit en ging met vertrouwen naar de leiding. Van de Mosselaar weerstond rondenlang de druk, maar kon net geen vuist maken. Hij werd tweede en Daems Racing-piloot Andreas Hebert werd derde. 

e2102b5100aaa4513cd0f5019779b03e8097ea1e.jpg
Rotax DD2/DD2 Masters: Twee op twee voor Degrande
In de Rotax DD2 stond er geen maat op Sebastien Degrande. Hij moest in de kwalificatie Alexader Dzhanubekyan en de opnieuw sterke Jarne Geussens voorlaten, maar zette in de races de puntjes op i door twee keer overtuigend te winnen. Dzhanubekyan werd twee keer tweede en Wout Anthonissen twee keer derde. Geussens viel net buiten het podium, maar was eigenlijk de enige die het tempo van Degrande kon bijbenen. Contact in race één leverde hem echter een tijdstraf op van 5 seconden waardoor hij terugviel naar P4 in de eindstand. In de DD2 Masters haalde Carl Cleirbout het van Steven Moulaert. 

Foto's: Kartphoto.beSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Philippe De Roeck in Karting op maandag 10 juni 2019.

Copyright 2000-2019 Autosport.be - Contacteer ons