van der Horst

Diriyah: alles wat u moet weten

Start 2023 Diriyah E-Prix Race 2
Start 2023 Diriyah E-Prix Race 2
Na Mexico trekt de Formule E naar het Midden-Oosten, meer bepaald Saoedi-Arabië. Het kampioenschap bezoekt de Diriyah omloop voor de zesde keer, al zijn er ondertussen wel al negen wedstrijden verreden in en rond het UNESCO-werelderfgoed. Een overzicht van wat er gedurende het weekend staat te gebeuren.
  • STX Motorhomes
*** Het tracé van 2,495 kilometer blijft ongewijzigd sinds de veranderingen in 2021. De start wordt nog altijd gegeven tussen bochten zeventien en achttien en het blijft nog altijd een circuit met twee gezichten. Enerzijds de lange startlijn, waar zich een reële kans op inhaalacties bevindt en anderzijds het zeer lange, technische gedeelte vanaf de uitgang van de pitlane, waar een fout zwaar afgestraft wordt.

*** Ad Diriyah was in 2019 het eerste circuit dat twee wedstrijden in hetzelfde weekend mocht organiseren. Daarom zijn er ondertussen al negen wedstrijden betwist.

*** Ondanks het grote aantal wedstrijden, mogen slechts drie rijders zich een dubbele winnaar noemen: Sam Bird, Nyck de Vries en Pascal Wehrlein. Ze zijn alle drie van de partij dit weekend.

*** Ook onze landgenoot Stoffel Vandoorne heeft goede herinneringen aan dit circuit. De Rumbekenaar was er vanaf het begin in 2018 bij en reed zich tijdens de kwalificaties geregeld in de kijker. Het hoogtepunt was 2022, toen hij de pole behaalde. Zijn beste resultaat in de race is een tweede plaats in datzelfde jaar.

*** Nog een uniek gegeven aan de Diriyah E-Prix is dat de actie al op donderdag begint, aangezien het Saoedische weekend zich op vrijdag en zaterdag afspeelt. Dat betekent dat de eerste vrije training op donderdag start, terwijl de twee daaropvolgende dagen er exact hetzelfde uitzien. En zoals we de laatste jaren gewoon geworden zijn, racen de rijders in het donker.

*** Net als in Mexico City spreken de organisatie en de tv-zenders elkaar tegen. Volgens de website van het kampioenschap zouden Eurosport en RTBF Auvio het gebeuren volgen, en naarmate de week vorderde leek het even dat de Waalse internetzender het zou afweten. Gelukkig werd dit toch op woensdag bevestigd en zullen van de partij zijn voor beide races. De kwalificaties starten op beide dagen daar om 13:10 uur, terwijl de wedstrijden om 17:50 uur starten. Bij Eurosport zijn het alleen de wedstrijden, en zowel op vrijdag als zaterdag komt om 17.30 uur op de buis bij Eurosport 1.
 
SessieDagTijdstip
Vrije Trainingen 1Donderdag16:00 - 16:30 
Vrije Trainingen 2Vrijdag11:00 - 11:30
KwalificatiesVrijdag13:25 - 14:40
Diriyah e-Prix 1Vrijdag18:03 - 19:00
Vrije Training 3Zaterdag11:00 - 11:30
KwalificatiesZaterdag13:25 - 14:40
Diriyah e-Prix 2Zaterdag18:03 - 19:00
 
Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op woensdag 24 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meetings Riyadh 1 en Riyadh 2.
  • Hamofa Performance

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons