van der Horst

Diriyah: Nick Cassidy controlerend richting winst

Start 2024 Diriyah E-Prix II
Start 2024 Diriyah E-Prix II
Nick Cassidy heeft zijn eerste overwinning voor Jaguar beet. Tijdens de tweede wedstrijd in Diriyah moest de Kiwi vanaf plek drie vertrekken, maar al snel werkte hij zich op naar de leiding. Van daaruit controleerde hij de wedstrijd en bleef Robin Frijns (Envision Racing) en Oliver Rowland (Nissan) voor. Voor Stoffel Vandoorne (DS Penske) had er meer in kunnen zitten, maar ondanks een gemiste Attack Mode wist de Rumbekenaar toch nog een mooie vijfde plaats in de wacht te slepen.
Polesitter Rowland kon niet verhinderen dat Frijns nog voor de eerste bocht het initiatief nam. Ook Vandoorne drong aan bij Cassidy, maar dat mislukte. Vandoorne wapende als eerste zijn Attack Mode en viel terug achter Jake Hughes (McLaren). De volgende ronde waren Rowland en Hughes aan de beurt, met Frijns in de volgende ronde. Zo kwam Cassidy aan de leiding en net als gisteren ging hij strategisch te werk door langer door te rijden zonder te wapenen.

Al vrij snel koos Rowland voor zijn tweede Attack Mode, waardoor Vandoorne een kans rook om op te schuiven. Dat mislukte net als bij de start, waardoor hij bleef steken op de vierde plek. Meer nog, onze landgenoot wou zijn tweede Attack Mode inschakelen, maar reed niet over alle drie de controlepunten, en verloor zo die vierde plek aan Hughes. Een ronde later lukte het wel met succes.

Vooraan leken zowel Cassidy als Frijns weg te rijden van de rest van het veld, maar lang duurde dat niet. Beide rijders moesten energie sparen, wilden ze die posities behouden. Stelselmatig kwam de tegenstand terug, maar echt inhalen lukte niet meer. Hoewel Cassidy druk voelde om met voldoende energie te eindigen, kon hij weerstaan aan de druk van Frijns. Ondertussen kreeg Rowland strikte orders kreeg om geen enkel risico te nemen.

Hierdoor lag het resultaat van de wedstrijd zo goed als vast en kregen we niet echt de strijd die we gisteren voorgeschoteld gekregen, hoewel de racedirectie beslooot om een ronde minder te laten rijden, met de hoop op meer actie. Een mislukt plan, want er stond geen maat op de controlerende Cassidy, die zijn eerste zegetrofee voor Jaguar in ontvangst mocht nemen. Voor Frijns werd het een eerste podiumplaats sinds New York 2022, terwijl Rowland al sinds Seoul moest wachten om het ereschavot te zien. Hughes hield zich goed staande tegenover Vandoorne in de strijd voor de vierde plaats.

De tenoren van gisteren, Jake Dennis (Andretti Formula E) en Mitch Evans (Jaguar), kwamen amper in beeld. Dennis kon toch nog wat rapen met een tiende plaats en de snelste ronde, terwijl Evans naast de punten viel. Cassidy pakt de leiding in de tussenstand over van Pascal Wehrlein (Porsche), die als zevende over de meet kwam, en dat met achttien punten voorsprong. Jean-Éric Vergne (DS Penske) staat nu derde. Jaguar heeft ook het teamkampioenschap stevig in handen met 29 punten bonus op DS Penske.

Door het wegvallen van Hyderabad, krijgen de teams en rijders maar liefst zeven weken rust voor ze weer in actie komen. Dan trekt de karavaan naar São Paulo, op 16 maart.

Foto: Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 27 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • St. Paul

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons