van der Horst

Diriyah: Oliver Rowland oppermachtig richting pole - tweede startrij voor Stoffel Vandoorne

Oliver Rowland
Oliver Rowland
De kwalificaties voor de laatste wedstrijd in Diriyah zijn afgewerkt en het was Oliver Rowland die er zijn zesde pole in zijn carrière bemachtigde. De Nissan-piloot was de betere in een knotsgekke groepskwalificatie, om van daaruit door te stomen richting finale, waar de Brit Robin Frijns (Envision Racing) versloeg. Stoffel Vandoorne kende een betere dag als gisteren. Hij haalde de halve finale in de duels en zal straks als vierde van start gaan.
  • Powercars
Stoffel Vandoorne - DS Penske
Stoffel Vandoorne - DS Penske
De eerste groep gaf al genoeg animo, voornamelijk wat het slot betrof. Eerste verrassing was een sterke Sascha Fenestraz (Nissan). De Fransman liet vorig jaar zijn kunnen al zien tijdens de kwalificaties en ook nu deed hij dat met bravoure. Maar achter hem werd er hard gevochten voor de laatste drie plekken. Mitch Evans (Jaguar) lag eerst op een tweede plaats, maar werd er uit geknikkerd door zowel Robin Frijns (Envision Racing) zowel als beide DS Penske's van Jean-Éric Vergne en Stoffel Vandoorne. Het had ook anders kunnen uitdraaien, want tijdens de laatste ronde wilde Nyck de Vries (Mahindra) Maximilian Günther (Maserati) inhalen. Maar gezien Vergne voor de Duitser reed, mislukte deze poging. Hierdoor werden ook de beide Porsche's opgehouden door de Nederlander en Pascal Wehrlein pas als vijfde over de meet kwam.

Ook in groep twee werd het een onverwacht slot. Terwijl iedereen bezig was om toch nog in de duels te geraken, crashte Sébastien Buemi (Envision Racing) bij het aansnijden voor de eerste bocht, doordat hij zijn achterwielen blokkeerde en daarop met volle snelheid in de barrière vloog. Het gevolg was dat we daardoor een speciale uitslag kregen voor de duels met Oliver Rowland (Nissan), Nick Cassidy (Jaguar), Jake Hughes (McLaren) en Jehan Daruvala (Maserati) die konden doorstoten. De voornaamste "pechvogels" waren Sam Bird (McLaren) en Jake Dennis (Andretti Formula E), die straks pas vanaf de zevende en achtste startrij zullen starten.

Als de groepskwalificaties al speciaal waren, begonnen de duels direct met een binnenkomer. Gisteren mocht Vergne nog op pole starten, maar vandaag werd hij er uit geknikkerd door Frijns. Dat terwijl Vandoorne met gemak kon doorstoten nadat Fenestraz zijn rondje startte met fouten in de eerste bochten. In het volgende duel maakte Cassidy korte metten met Hughes en kon nieuwkomer in de duels, Daruvala niet stunten tegen een zeer sterke Rowland.

De halve finale ging van start met het duel tussen Frijns en Vandoorne, maar het was de Maastrichter die de bovenhand kon halen op de Rumbekenaar. Dat terwijl de anderre finale gewonnen werd door Rowland, ten nadele van Cassidy. Gezien de Kiwi sneller was dan Vandoorne, zal hij straks als derde van start gaan. Tot slot moest er nog over de polesitter beslist worden en ook hier was er niets doen tegen de Brit, die Frijns met drie tienden versloeg.

De kwalificaties zitten er op en is het nu aftellen naar de wedstrijd straks. En met alles wat in de kwalificaties gebeurde kan het wel eens een zeer interessante wedstrijd worden die van start gaat om 18:03 uur.

Foto's: Nissan NISMO - Formula E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Formule E op zaterdag 27 januari 2024 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Riyadh 2.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons