van der Horst

Dirk Van Rompuy en Chris Goris klaar voor Dakar 2024

Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
VR Racing heeft er enkele drukke weken opzitten en het is nog niet gedaan, want komende vrijdag en zaterdag staan met de Spa Six Hours de zevende en achtste manche van de Belcar Historic Cup op het programma. VR Racing by Qvick Motors staat met de BMW E36 STW aan de leiding in het klassement binnen platform 4 en wil dit met Tom Van Rompuy en Erik Qvick verdedigen. Verder was Tom Van Rompuy actief tijdens de Spa 4 Hours ELMS met een LMP2 van DKR Engineering. Tom deed een uitstekende job, maar een splash & dash deed het team uiteindelijk de das om in de strijd voor het podium. Ondertussen was vader Dirk samen met Chris Goris actief in de Rally van Marokko ter voorbereiding op de Dakar 2024.
  • De Swert Opticiens
Na twee zeges in regularity Baja Espana Aragon en regularity Baja Lorca met de Toyota HDJ80 en met assistentie van het Spaanse TH Trucks, kwamen Dirk Van Rompuy en Chris Goris aan de leiding van het Spaans kampioenschap, maar dat is niet hun uiteindelijk doel. Het was ondermeer een manier om wedstrijdritme op te doen en voeling te houden met wagen en team.

Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Aangezien de Dakar 2024 enkele reglementswijzigingen ondergaat wat ondermeer inhoudt dat regularity nu ook verplicht over de torenhoge kathedraalduinen moet, werd de nieuwbakken organisatie van RallyClassics Africa in Marokko aan de kalender toegevoegd. En dit als de ultieme voorbereiding voor de Dakar en met ook de tweede identieke Toyota HDJ80 in competitie die in de Dakar zal moeten zorgen voor de vliegende assistentie.
Maar eerst werd in Marokko les gevolgd bij Isabelle Pattisier in haar ‘école de pilotage’ in Marokko wat een zeer geslaagd initiatief was om de scherpe kantjes er nog af te veilen. Vooral het nemen van de hoge duinen was nog een pijnpunt, maar ondertussen gaat Dirk er met de glimlach over.
“Een pure kwestie van techniek”, hoorden we achteraf van een enthousiaste Dirk Van Rompuy.

Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Dirk Van Rompuy & Chris Goris - Toyota HDJ80
Wat de rally zelf betrof in Marokko was het een leerproces om de nieuwe apparatuur op punt te krijgen. De uitslag was bijzaak en er was ruimte voor interpretatie. Niet iedereen reed op dezelfde manier en met dezelfde apparatuur. De apparatuur die werd aangeleverd door de organisatie stond niet op punt en hierdoor reden heel wat deelnemers, waaronder Van Rompuy/Goris soms hopeloos verloren. Maar naarmate de wedstrijd vorderde kregen ze het onder de knie en was de verloren tijd bijzaak. Het voornaamste doel was om het eigen navigatiesysteem op punt te zetten richting Dakar en dat is gelukt. Deze rally was een perfecte voorbereiding inzake het nieuwe navigatiesysteem, gecombineerd met de lessen om beter de duinen aan te pakken. Het duo werd uiteindelijk 13de en groeide in de wedstrijd. Ze wonnen enkele KP’s en de laatste KP werden ze zelfs afgeklokt op 0. Dus tot de meter juist gereden. Met felicitaties van de organisatie en de concurrentie.

“We zijn klaar voor mijn laatste Dakar” aldus Dirk. Dat woordje ‘laatste’ nemen we met een korrel zou, want met een Van Rompuy weet je immers nooit. De ploegmaten, die in de Dakar met een identieke Toyota HDJ80 in competitie rijden en moeten zorgen voor de snelle assistentie deden het tijdens de rally in Marokko trouwens uitstekend en zodoende zijn de plannen gesmeed en is de Dakar tot in de puntjes voorbereid.  

Foto: Chris Goris - VR Racing
 Dit artikel werd gepubliceerd door de redactie in Dakar Rally Raid op donderdag 28 september 2023 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dakar.
  • Powercars

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons