Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin: Ideale mix van ervaring en passie in Dakar Classic


Jean-Marie Lurquin ‘Lulu’ maakt rentrée in Dakar.
Dirk Van Rompuy en Jean-Marie Lurquin leerden elkaar kennen als concurrenten in het Belgisch rallykampioenschap eind de jaren ’70 in hun respectievelijke Opels. Jean-Marie Lurquin maakte nadien vanaf 1990 furore als copiloot in de Dakar en reed gedurende 10 jaar binnen het team van Jean-Louis Schlesser. Met Schlesser zelf haalde hij in 2004 met een derde plaats het podium en behaalde drie vierde plaatsen met Jean-Marie Servia ( 2000 -2001) en Giniel de Villiers (2005). In 2010 raakte ‘Lulu’ ernstig gewond bij de race-ongeval. Nadien werd de ervaren waal parcoursopener voor de FIA tot 2021. Tien jaar later tekent hij opnieuw paraat voor de Dakar, nu verreden in Saoedi-Arabië.
Dirk Van Rompuy, de specialist inzake regularity


Achter het stuur van een Toyota HDJ 80 uit 1995 in de kleuren van VR Racing, geprepareerd en geassisteerd door het Spaanse TH-Trucks-team, zullen deze twee Belgische autosportlegendes hun eerste Dakar Classic rijden. Beiden zijn onlangs met de wedstrijdwagen en het Spaanse TH-Trucks-team vijf dagen gaan trainen in Marokko en hebben een pak tests gedaan met ondermeer verschillende bandenspanningen om de duinen te lijf te gaan, het wisselen van wielen in het zand, enz. Kortom, een generale repetitie voor wat hen staat te wachten na de jaarwisseling.
Zoon van Jean-Marie naast Sebastien Loeb

“Ondanks de strenge maatregelen inzake de heersende pandemie zal het mogelijk zijn om contact te onderhouden met Fabian. Maar hij zit in een topteam en zal al zijn energie nodig hebben om Loeb naar goede prestaties te begeleiden. Vroeger was hij de zoon van Jean-Marie, terwijl ik nu meer de fiere vader van Fabien ben,” aldus Jean-Marie Lurquin.
“TH-Trucks is een professioneel topteam en onze Toyota is volledig nieuw is opgebouwd. We hebben gekozen voor fiabiliteit. We moeten nu nog beslissen voor welke gemiddelde we gaan kiezen. Er is low, intermidiate en high. We zijn er nog niet uit, maar hoe sneller je gaat des te langer moet je op de piste wachten op de assistentietruck. De trucks zijn verplicht om low als gemiddelde te pakken en starten achter de laatste wagen. Maar we moeten nog een en ander tegenover elkaar afwegen voor we een definitieve beslissing nemen ter plaatse. Voor de veiligheid en het verschil in snelheid tussen enerzijds de moderne wagens, motoren en trucks en anderzijds de Classics rijden we over verschillende pistes, maar we arriveren iedere dag in hetzelfde bivak. Ons voornaamste doel is deze zware beproeving tot een goed einde te brengen en de finish te halen”.
Aftellen naar 1 januari
De monsterrally start op 1 januari in Jeddah en zal daar op 14 januari ook aankomen. Op 8 januari is er een rustdag. De deelnemers aan de Dakar Classic krijgen in totaal 6133 km voor de wielen geschoven waarvan 2611 in competitie en 3521 km aan verbindingsetappes.
Foto's: VR Racing / Dakar
Tweet