van der Horst

Dit vond u de beste race van 2018... en dit vonden wij ervan

Garage 59 - McLaren 650S GT3
Garage 59 - McLaren 650S GT3
We vroegen uw mening over het afgelopen seizoen en met veel trots kunnen we zeggen dat u die mening ook massaal heeft gedeeld. We probeerden het voorbije autosportjaar samen te vatten in drie vragen en openden de dans met: "Wat vond u de beste race van 2018?" De 70ste editie van de Total 24 Hours of Spa won overtuigend de strijd en daar kan volgens ons weinig tegen ingebracht worden.
  • LTF
Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
Walkenhorst Motorsport - BMW M6 GT3
Ruim de helft van de stemmers koos de feesteditie van de 24 Uur van Spa als de wedstrijd van het jaar. Een terechte beslissing: op een kwalitatief wat minder editie in 2014 na, blijft het niveau van de Ardense etmaalrace, bijna tot ongeloof van de waarnemers, ieder jaar stijgen. Het is niet ongewoon geworden dat er bijna 24 uur lang onzekerheid bestaat en dat de uiteindelijke winnaar pas in het laatste uur boven water komt. Als er dan toch een kanttekening mag geplaatst worden bij de editie van 2018, is het dat we liever twee - of meer... - verschillende merken voor de zege hadden zien strijden in het slotuur, aangezien de eindfase uitdraaide op een intern duel tussen de BMW M6 GT3 van Walkenhorst Motorsport en Rowe Racing. En waar was het typische Ardennenweer dat telkens weer roet in het eten van de strategen komt gooien?

2018 Total 24 Hours of Spa
2018 Total 24 Hours of Spa
Maar goed, de 24 Uur van Spa is - en dat blijft hopelijk ook nog even zo - een weergaloze confrontatie tussen de grootste constructeurs: BMW, Audi, Mercedes, Bentley, Porsche, Lamborghini, McLaren, Lexus, Nissan, Aston Martin en Ferrari waren allemaal op een gegeven moment in de voorposten te vinden. Van die onvoorspelbaarheid en variatie kan de 24 Uur van Le Mans momenteel (helaas) alleen maar dromen...

Top 3

  1. Total 24 Hours of Spa: 50% 
  2. WK Rally Sardinië: 14%
  3. Eleven Sports 24 Hours of Zolder: 8%
 


Thierry Neuville - Hyundai i20
Thierry Neuville - Hyundai i20
Ondanks het grote verschil met de winnaar verdient ook de WRC-manche in Sardinië, en eigenlijk zelfs het volledige kampioenschap - een van de spannendste van de laatste jaren - de nodige aandacht. Even leek de nipte zege van Thierry Neuville (Hyundai), die pas in de Power Stage definitief de maat nam van rivaal Sébastien Ogier (Ford), in die mate een mentale opdoffer te zijn voor de Fransman dat de titel wel heel dichtbij kwam voor onze landgenoot. Het vervolg is geschiedenis, maar wat nu vooral onze interesse wegdraagt, is de toekomst: over exact twee weken weten we of de Citroën van Ogier en de Hyundai van Neuville aan elkaar gewaagd zijn, en wat de rol van Ford en vooral Toyota in dat duel zal zijn.
 


DTM Hockenheim - Glock vs. Paffett
DTM Hockenheim - Glock vs. Paffett
Afsluiten doen we met een opmerking van de redactie: hoewel de tweede DTM-race in Hockenheim - u weet wel, die fantastische tweestrijd tussen Gary Paffett (Mercedes) en Timo Glock (BMW) - slechts één keer werd aangevinkt in onze enquête, had die race best een stuk hoger mogen eindigen. Net als enkele wedstrijden van het Duitse Toerwagenkampioenschap, dat hopelijk ook komend seizoen confrontaties van hetzelfde niveau en dezelfde spankracht kan tonen aan de liefhebbers, onder meer tijdens het weekend van 18 en 19 mei in Zolder...

Foto's: DTM, Vincent Wouters & Racing International Photography



Dit artikel werd gepubliceerd door Gregory Deguelde in Varia op maandag 14 januari 2019.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons