van der Horst

Donington: Dramatische ontknoping - Titel voor Basseng/Winkelhock (Mercedes) - update

All-Inkl Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3 #38
All-Inkl Münnich Motorsport - Mercedes SLS AMG GT3 #38
Iedereen maakte zich vandaag op voor een spannende ontknoping van de derde en tevens laatste editie van het WK GT1. Het verschil tussen de nummers een en twee in het kampioenschap - de All Inkl Mercedes #38 en de Vita4One BMW #18 - bedroeg immers maar 4 punten en alles kon nog. Net op het ogenblik dat beide wagens het rechtstreekse duel met elkaar aan gingen, liep het echter grondig mis. Yelmer Buurman was na zijn pitstop onder de vleugel van de Mercedes van Markus Winkelhock komen te zitten en aarzelde vervolgens niet om een aanvalspoging te lanceren op de Duitser. Beide heren kwamen tijdens het manoeuvre tweemaal met elkaar in aanraking wat uiteindelijk resulteerde in een bijzonder zware crash van Yelmer Buurman die lang zijn bewustzijn verloor.
All Inkl vs Vita4One
All Inkl vs Vita4One
Zoals u in de video hieronder kunt zien, zette Buurman zijn BMW naast de Mercedes bij het uitkomen van de eerste bocht. Winkelhock stuurde vervolgens naar rechts en bracht daarbij de BMW uit evenwicht. De Z4 knalde daarop loeihard de betonnen muur in, die het door de klap begaf. De Mercedes kwam licht in aanraking met de bandenmuur, maar gaf vervolgens ook op. Het gat in de muur en vooral de toestand van Yelmer Buurman zorgden ervoor dat de race tot een halt werd gebracht met de rode vlag. Beide titelpretendenten scoorden dus geen punten en indien er door de wedstrijdleiding geen verdere sancties meer worden genomen, gaat de rijderstitel naar Marc Basseng en Markus Winkelhock. In het Vita4One kamp stonden de gezichten vanzelfsprekend op onweer en Michael Bartels bereikte dan ook zijn kookpunt; “Du bist kein Weltmeister", riep hij naar All Inkl teambaas Basseng.
 
Hexis Racing - McLaren MP4-12C GT3 #1
Hexis Racing - McLaren MP4-12C GT3 #1
De race was eerder al gestart met een zware klapper op nagenoeg dezelfde plek. De andere Vita4One BMW raakte op een ongelukkige wijze de Ford GT van Groppi die vervolgens zwaar crashte. Na de herstart werd vervolgens al snel duidelijk dat de zege naar de Hexis McLaren #1 van Makowiecki en Dusseldorp zou gaan die dit weekend dan ook de vijfde zege van het seizoen boekte onder het toeziend oog van Martin Witmarsh. Het podium werd vervolledigd door de Lamborghini van Kox/Rosina en de tweede McLaren van Parente/Demoustier. Dusseldorp en Makowiecki eindigen dankzij hun overwinning overigens nog tweede in het kampioenschap, met een punt meer dan het duo Bartels/Buurman. De Belgen presteerden goed, zo moest Laurens Vanthoor (P4) enkel een ontketende Parente laten voorgaan en liet Enzo Ide zich opmerken door een sterke rijbeurt waarbij hij beide All Inkl Mercedessen in een enkel manoeuvre inhaalde.

Update

De wedstrijdleiding besloot om de Mercedes van Basseng/Winkelhock uit de uitslag van de kampioenschapsrace te verwijderen als gevolg van de gevaarlijk geachte actie van Winkelhock. Deze uitsluiting maakt echter geen verschil voor de leiderspositie in het kampioenschap en het All-Inkl duo mag zich nu definitief wereldkampioen GT1 noemen. Dankzij de uitsluiting van de All-Inkl.com Mercedes, krijgen Bartels/Buurman wel een extra puntje toegeschoven, wat hen op gelijke hoogte brengt met Dusseldorp/Makowiecki. De Hexis-boys mogen zich echter wel vice-kampioen noemen op basis van het aantal overwinningen in kampioenschapsraces (drie ten opzichte van twee voor Bartels/Buurman). Bij de teams blijft All-Inkl.com Münnich Motorsport eveneens bovenaan de tabellen prijken met 245 punten, gevolgd door Hexis Racing (209 punten) en Belgian Audi Club Team WRT (203 punten).

 


Foto's: SRO/HoyerSchrijf u in voor de Autosport.be nieuwsbrief!

Dit artikel werd gepubliceerd door Vincent Wouters in FIA GT Series op zondag 30 september 2012.
  • Prospeed Competition

Copyright 2000-2021 Autosport.be - Contacteer ons