van der Horst

Donington: Clutton/Tillbrook winnen - Machitski/Lind kampioen

Enduro Motorsport - McLaren 720S GT3
Enduro Motorsport - McLaren 720S GT3
De finale van het British GT Championship, de zogenaamde Donington Decider, stond deze zondag op het programma. En of het een beslisser zou worden. Zo waren alle ogen gericht op wie de titel zou winnen bij de GT3's. Het kwam uiteindelijk tot een duel tussen Leo Machitski/Dennis Lind en Ian Loggie/Yelmer Buurman. Deze laatsten moest winnen om de titel te pakken, maar zij zagen Mark Clutton en Morgan Tillbrook met de Enduro Motorsport McLaren hun allereerste overwinning nemen in het kampioenschap, waardoor het Deens-Russische duo met de titel ging lopen.
Nochtans waren er eigenlijk nog drie kandidaten die konden strijden voor de titel. Michael Igoe zette de WPI Motorsport Lamborghini op pole, maar een natte baan zorgde ervoor dat hij tot tweemaal toe van het tracé schoof en uiteindelijk zelfs moest bevrijdt worden uit de grindbak, waardoor de titelaspiraties opgeborgen konden worden. Vooraan was het Richard Neary die de Team ABBA Racing Mercedes op kop zette, maar zoon Sam zag in het tweede uur zowel Clutton als Buurman dichter komen. Op dat moment lag Lind op een vierde plaats met de Barwell Motorsport Lamborghini, nadat Machitski tijdens zijn stint veel moeite had en niet verder dan de vijfde plaats geraakte. Toch kon de Deen nooit aanspraak maken op winst of een podium plek gezien het verschil tussen de top drie en de Lamborghini.

Leo Machitski en Dennis Lind kampioen 2021 British GT
Leo Machitski en Dennis Lind kampioen 2021 British GT
Zowel de Enduro Motorsport McLaren als de Ram Racing Mercedes geraakten voorbij Neary en dan was het bang afwachten voor Machitski en Lind: als Buurman de leiding overnam waren hij en Loggie kampioen, terwijl bij een tweede plaats de titel naar het andere duo ging. In het laatste kwart zette de Nederlander alles op alles en kwam vrij dicht bij de McLaren, totdat op anderhalve minuut van het einde de rode vlag uitkwam voor een stilstaande GT4 op de baan. Hiermee pakten Clutton en Tillbrook hun allereerste overwinning en waren Lind en Machitski zeker van de eindoverwinning. Hiermee komt er ook een einde aan de befaamde vloek die rustte over Barwell Motorsport, gezien er altijd iets mis liep tijdens de finale voor de titel. Wel een troostprijs voor Loggie en Buurman, die de titel in Pro-Am wonnen.

Academy Motorsport - Ford Mustang GT4
Academy Motorsport - Ford Mustang GT4
Bij de GT4's was het de Jenson Team Rocket RJN McLaren van Michael Benyahia die de teugels in handen had, maar na de pitstop kon teamgenoot Alain Valente niet verhinderen dat de Academy Motorsport Ford van Matt Cowley en Will Moore voorbij ging en zo de overwinning in ontvangst kon nemen. Derde eindigde Will Burns en Gus Burton in hun Century Motorsport BMW. Deze laatsten hadden de algemene titel bij de GT4's al verzekerd na hun race in Oulton Park als eveneens de titel in de Silver Cup. In de Pro-Am klasse ging de titel uiteindelijk nog naar Matt Topham en Darren Turner, die met de Newbridge Motorsport Aston Martin als vierde over de meet reden.

Foto's: British GTDit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in British GT Championship op zondag 17 oktober 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Donington Park.
  • St. Paul

Copyright 2000-2023 Autosport.be - Contacteer ons