van der Horst

Dorset: Team X44 wint, maar Rosberg X Racing allereerste kampioen Extreme E

Johan Kristoffersson, Molly Taylor & Nico Rosberg
Johan Kristoffersson, Molly Taylor & Nico Rosberg
Vandaag stond de finale van het allereerste seizoen Extreme E op het programma in het Britse Dorset. Team X44 met Cristina Gutièrrez en Sébastien Loeb hadden nog een waterkans op de titel, maar dan moest het winnen in de finale en hopen dat Rosberg X Racing met Molly Taylor en Johan Kristoffersson niet hoger dan vijfde zou eindigen. Winnen deden de Spaanse en de Fransman zonder problemen, maar aangezien de Australische en de Zweed als vierde finishten kwamen beide teams op gelijke hoogte in de puntenstand. Het was uiteindelijk het aantal overwinningen dat besliste en het kampioenschap aan Rosberg X Racing toewees.
De halve finales waren een koud kunstje voor beide teams met in hun zog JBXE (Mikaela Åhlin-Kottulinsky en Timmy Hansen) en Acciona | Sainz XE Team (Carlos Sainz en Laia Sanz). In de Crazy Race kon Andretti United Extreme E (Caty Munnings en Kevin Hansen) net voor SEGI TV Chip Ganassi Racing (Kyle LeDuc en Sarah Price) blijven waardoor de vijf teams voor de finale race gekend waren. Daar namen Gutièrrez en Taylor een verschroeiende start, maar terwijl de Spaanse wegreed van de rest, maakte de Australische de omgekeerde beweging. Ineens moest zij de titelaspiraties met huid en haar verdedigen tegen Sanz, wat lukte tot aan de wisselzone.

Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez - Team X44
Sébastien Loeb en Cristina Gutiérrez - Team X44
Vooraan nam Loeb het over en reed zonder problemen naar de overwinning, voor JBXE en Andretti United Extreme E - ondanks een fout van Munnings aan de ingang van de wisselzone. Hoewel Team X44 eindelijk zijn eerste overwinning behaalde, moest men wel toezien hoe Kristoffersson zonder problemen plaats vier in de wacht sleepte en zo ook de eindoverwinning in het kampioenschap. Nochtans kwamen beide teams op gelijke hoogte, maar gezien het team van Nico Rosberg drie overwinningen behaalde versus die ene van het team van Lewis Hamilton, werden zij tot allereerste kampioen gekroond.

Foto's: Extreme E



Dit artikel werd gepubliceerd door Thomas Smets in Rally Internationaal op zondag 19 december 2021 en is tevens terug te vinden in onze autosportkalender bij de meeting Dorset.
  • Dreamdrive

Copyright 2000-2024 Autosport.be - Contacteer ons